Athén gyorsan megállapodna az adósságokról

Február végéig kidolgozná a részletes javaslatokat, aztán már akár másfél hónapon belül megszülethet az egyezség egy "megvalósítható" rendezésről - mondta Párizsban a görög pénzügyminiszter, aki az adósságok újratárgyalásához francia támogatást is kaphat.

Görögország már február végéig részletes javaslatokat terjeszthet elő egy átfogó új adósságmegállapodásra, és valamilyen egyezség létrejöttéig nem vesz fel újabb hiteleket - közölte vasárnap Párizsban Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter, miután tárgyalt francia kollégájával. Michel Sapin Franciaország támogatásáról biztosított minden olyan megoldást, amely segíthet enyhíteni az adósságterhet, de leszögezte, hogy tartozások elengedéséről szó sem lehet.

Varufakisz azt mondta, hogy ha a hónap végéig időt adnak kormányának részletes javaslatok kidolgozására, azt követően már akár másfél hónapon belül megállapodás születhet egy "megvalósítható" adósságrendezésről. A pénzügyminiszter szerint Görögország megengedte magának, hogy függővé váljon az adósságtól, amely jelenleg 175 százalékát teszi ki a termelésnek.

"Az elmúlt öt évben a következő hitelrészletre várva éltünk. Olyanok voltunk, mint a kábítószerfüggők, akik sóvárognak a következő adag után. E kormány lényege ennek a beteges függőségnek a megszüntetése" - mondta Varufakisz. Addig is, amíg új megállapodás születne az adósságról, Görögország az Európai Központi Bankkal (EKB) egyezne meg fizetőképessége fenntartásáról - mondta Varufakisz.

Közölte, hogy mihamarabb fel akarja keresni a német fővárost és Frankfurtot is, az EKB székhelyét. Jelenlegi nyugat-európai körútjában nem szerepel Németország, hétfőn Londonban, kedden pedig Rómában tárgyal. A párizsi tárgyalások után tartott közös sajtótájékoztatón Michel Sapin francia pénzügyminiszter felajánlotta Párizs segítségét ahhoz, hogy Athén megállapodásra jusson nemzetközi partnereivel, de kizárta a 240 milliárd eurós görög adósság bármekkora részének elengedését.

"Üdvözlünk bármit, ami enyhítheti a görög adósságterhet, de természetesen szó sem lehet a görög adósság elengedéséről. Ez mindössze azt jelentené, hogy a görög adófizetők helyett az európai adófizetőknek kellene törleszteniük a tartozást" - mondta a francia miniszter. Az AP hírügynökség a görög pénzügyminiszter győzelmeként értékelte az adósságok újratárgyalásához felajánlott francia támogatást.