MSZP: demokratikus eszközökkel állítjuk vissza a köztársaságot

A második magyar köztársaság 1946. február 1-jei kikiáltására emlékezve Tóbiás József közölte, egy élhetőbb, nyugodtabb Magyarország megteremtése a céljuk.

Méltósággal és demokratikus eszközökkel állítjuk vissza a köztársaságot - mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten a Magyar Köztársaságra emlékező kőnél. A második magyar köztársaság 1946. február 1-jei kikiáltására emlékezve Tóbiás József közölte, egy élhetőbb, nyugodtabb Magyarország megteremtése a céljuk. Olyan közösséget építünk a köztársaság helyreállításaként, mely jóléti államot teremt - fogalmazott beszédében, azt is hangoztatva, nincs jogbiztonság létbiztonság nélkül.

Azt mondta, "ma önkény tombol", az ország szisztematikus leszakítása zajlik a modern világtól. Felidézve az 1946. évi I. törvénycikket az MSZP elnöke azt mondta, az államhatalom kizárólagos forrása és birtokosa a magyar nép. De mit gondolhatnak most a köztársaság közösségének tagjai, ha ezt a mondatot hallják? - tette fel a kérdést. Majd úgy folytatta, "ma a hatalom birtokosai egy zárt egységet alkotva önmagáért a hatalomért, az abból fakadó gazdasági előnyökért gyakorolják önkényuralmi jellegű hatalmukat".
Az ellenzéki politikus elmondta, azért akarnak tenni, hogy újra köztársaságban lehessen élni, amelyben az államhatalom forrása és birtokosa a magyar nép. A Köztársaság köve annak jelképe, hogy a hatalom forrása a nép - hangsúlyozta. Tóbiás József azt mondta, a köztársaság egy olyan közösség, amely egyenlő polgárokból áll, akik közösen alakítják jövőjüket. Ennek a közösségnek elidegeníthetetlen emberi jogai vannak és olyan intézményei, amelyek védik és ellenőrzik a megosztott hatalmi működést - fejtette ki. Dózsától, Kossuthon át a közelmúltig, Horn Gyula és Göncz Árpád ilyen köztársaságért dolgoztak - tette hozzá.

Szükséges, hogy a köztársaság polgárainak mindegyikét megillesse a szociális biztonság, az esélyek biztosítása - közölte az MSZP vezetője, megjegyezve: míg Európa nyugati felén a társadalom ötöde, Magyarországon a fele szegény. Véleménye szerint a köztársaság közösségét bővíteni kell, vagyis felelősségük kiterjed a köztársaság legelesettebb tagjaira is. Csak olyan köztársaság lehet sikeres, amely egyben egy modern 21. századi jóléti állam is - szögezte le.

Tóbiás József szerint a jelenlegi hatalom szisztematikusan azon dolgozik, hogy elvegye a társadalom demokráciába, a joguralomba vetett hitét, függővé és kiszolgáltatottá igyekszik tenni azokat a csoportokat, amelyek nem tudják érdekeiket képviselni. A pártelnök-frakcióvezető ezért feladatként jelölte meg azt, hogy visszaadják a hitet ezek iránt a megingathatatlan értékek iránt.

Az MSZP köztársaság napi rendezvénye Budapesten


Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy az oligarchák egy szűk csoportja, Orbán Viktor és baráti köre túszul ejtette a magyar köztársaságot, a köztársaság minden polgárát. "A köztársaságból csak a társaság maradt. A fideszes haszonlesők társasága" - fogalmazott. Véleménye szerint Orbán világa 3,5 millió szegény nyomorán, a közmunkások rabszolgamunkáján, a kivándorló százezrek nyomorúságán, a döntésekből kizártak millióinak csalódottságán élősködők rendszere. Úgy fogalmazott, "a köztársaságunk elrablása nagyobb bűn, mint ha Orbán, Lázár, Rogán és a többi fideszes megszüntette és eltörölte volna a köztársaságot".

A megemlékezés végén a megjelentek nemzeti színű zászlókat helyeztek el a kőnél, amelyet négy évvel ezelőtt állított az MSZP, hogy "kőbe vésse a köztársaságot". 2005-ben a kormány a köztársaság emléknapjává tette február 1-jét annak emlékére, hogy a Nemzetgyűlés ezen a napon hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket.