India nagy hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet

India nagy hatótávolságú, nukleáris robbanófej hordozására alkalmas ballisztikus rakétával hajtott végre sikeres kísérletet szombaton - derült ki az indiai kormányfő hivatalának közleményéből.

A tesztet a Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezete (DRDO) hajtotta végre egy Agni (Tűzisten)-V típusú rakéta módosított változatával, amelyet a kelet-indiai Orissza állam partjainál található tengeri támaszpontról, a Wheeler-szigetről bocsátották fel, egy mozgatható indítóállásról.

Az ötven tonnás, 17,5 méter hosszú és két méter átmérőjű rakéta hatótávolsága ötezer kilométer, és egytonnás atomtöltettel szerelhető fel.

A rakétával, amely képes mélyen behatolni Kína területére vagy elérni akár Európát is, India 2012 áprilisában hajtotta végre az első kísérletet.

Az igazoltan nukleáris fegyverekkel rendelkező dél-ázsiai ország 1974-ben hajtott végre először kísérleti föld alatti atomrobbantást, majd 1998-ban két alkalommal megismételte a kísérletet. Az indiai rakétaprogram a két másik térségbeli atomhatalom, Kína és Pakisztán elrettentését célzó stratégia része.