Heves harcok Kelet-Ukrajnában

Még hevesebbé váltak az összecsapások a kijevi erők és az oroszbarát szeparatisták között Kelet-Ukrajnában szombaton, ahol az elmúlt 24 órában 15 ukrán katona meghalt, 30 megsebesült - közölte Sztepan Poltorak védelmi miniszter.

A beszámoló szerint egy vasúti csomópont környékén bontakozott ki ádáz küzdelem Donyeck megyében. A Donyecktől északkeletre fekvő Debalceve környékén, amely jelentős vasúti és közúti csomópont, valamint a szomszédos Vuhlehirszknél a legsúlyosabb a helyzet. Poltorak szerint a szakadárok nagy erőkkel ostromolják Debalcevét.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) parancsnokságának szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "a legsúlyosabb helyzet Vuhlehirszknél van, ahol a terroristák (a szakadárok) el akarják foglalni a települést, és onnan továbbhaladva pedig be akarják keríteni Debalcevét."

Eduard Baszurin, a szakadár erők "vezérkarának" helyettes parancsnoka korábban azt állította, hogy embereik Debalcevénél körbezárták az ukrán csapatokat, amelyek létszáma eléri a nyolcezer főt.

Az oroszbarát erők támadásai fenyegetik az Azovi-tenger partján fekvő, délkelet-ukrajnai Mariupolt is.

Poltorak elmondta, hogy a különböző frontvonalakon 15 katonájuk elesett, harminc pedig megsebesült.

Pénteken egyébként 20 civil vesztette életét Donyeckben, Debalcevében, valamint más településeken.