Az Afrikai Unió 7,5 ezer katonát küld a Boko Haram ellen

A misszió felállításáról az 54 afrikai államot tömörítő unió kétnapos adisz-abebai csúcstalálkozóján határoztak. Ezzel párhuzamosan a csádi-kameruni-nigériai hármas határ térségében szombaton a csádi légierő gépei támadást hajtottak végre a saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő szervezet ellen.

Hét és félezer fős katonai kontingenst hoz létre a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet vezette északkelet-nigériai felkelés leverésére az Afrikai Unió - közölte szombaton a szervezet béke- és biztonsági tanácsnak vezetője, Samil Chergui. A katonai misszió felállításáról az 54 afrikai államot tömörítő unió kétnapos addisz-abebai csúcstalálkozóján határoztak. Négy nyugat-afrikai ország - Nigéria mellett Benin, Kamerun és Csád - már tavaly év végén megállapodott arról, hogy létrehoznak egy 3000 fős regionális katonai erőt a Nigéria északkeleti térségében tevékenykedő, de az utóbbi időben Kamerunban és Csádban is támadásokat végrehajtó szélsőséges szervezettel szemben.

Ezzel párhuzamosan a csádi-kameruni-nigériai hármas határ térségében szombaton a csádi légierő gépei támadást hajtottak végre a Boko Haram ellen. Két csádi gép a Nigéria területén fekvő Gamboru települést lőtte, amely hónapok óta a terrorszervezet kezén van. Egy nappal korábban egy közeli, de már Kamerun területén lévő településen a csádi hadsereg összecsapott a Boko Harammal, az ütközetben az iszlamista szervezet 123 fegyverese és a csádi erők három tagja halt meg.

A határon átnyúló csádi támadásokat egy Kamerun és Csád közti kétoldalú megállapodás alapján hajtották végre az utóbbi ország fegyveres erői - közölte az Afrikai Unió. A yaoundéi kormány kérésére a csádi hadsereg Kamerun északi részébe vezényelt január 17-én egy katonai egységet, hogy az ország saját hadseregével összefogva vegye fel a harcot az iszlamistákkal. A Kamerunban állomásozó csádi egység létszámát nem árulták el hivatalosan, de az AFP hírügynökség szerint 1500 és 2500 között lehet.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában. A terrorszervezet egyre aktívabb a szomszédos országokban is.