Ukrajnába látogat az amerikai külügyminiszter

Ukrajnába látogat a jövő héten John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy megerősítse a kijevi vezetést Washington támogatásáról az oroszbarát szeparatisták elleni harcban - közölte pénteken a washingtoni külügyminisztérium.

Kerry Kijevben Petro Porosenko ukrán államfővel, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel fog tárgyalni. Arról egyeztetnek majd, hogy "hogyan tudnának együttműködni a (kelet-ukrajnai) feszültségek csökkentése érdekében" - mondta Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Barack Obama amerikai elnök a héten közölte, hogy mélyen aggasztja a kelet-ukrajnai harcok súlyosbodása, és az Egyesült Államok - a katonai csapáson kívül - minden lehetséges lépést számba fog venni Oroszország nemzetközi elszigetelése érdekében.

A látogatás tájékozott források szerint február 5-én lesz. Kerry ezt követően a február 6-tól 8-ig tartó müncheni biztonságpolitikai konferencián fog majd részt venni.

A müncheni konferencián Kerry orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is tárgyalni szándékozik az ukrán válságról - mondta Psaki. A szóvivő egyúttal cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint Kerry Moszkvába szándékozott utazni, de később lemondta a tervezett látogatást.