Szijjártó: Kiváló a magyar-német külgazdasági együttműködés

Kiváló a magyar-német külgazdasági együttműködés, és ezt a jövőben tovább szeretné erősíteni a magyar kormány - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a Német Befektetői Fórumon.

A tanácskozáson a tárcavezető kiemelte: a cél továbbra is a rendszeres kooperáció olyan kormányzati döntéseknél, amelyek érintik a német vállalatok itteni működését, egyúttal az is fontos, hogy együttműködjenek a magyar kivitel erősítéséért, valamint folytassák a beszállítói programokat a német cégek, hiszen sok magyar kis- és közepes vállalkozásnak adnak lehetőséget a fejlődésre.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország hálás az itt működő német vállalatoknak, mert nagy szerepet vállaltak abban, hogy a magyar gazdaság teljesítménye visszakerült Európa élmezőnybe az elmúlt időben, és abban is, hogy 2015 sorban már a harmadik olyan év, amikor ismét növekszik a magyar gazdaság.

Német Befektetői Fórum Budapesten


22 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatás, mint most, és Közép-Európában GDP-arányosan itt a legtöbb a külföldi befektetés - sorolta a sikereket a miniszter.

Úgy vélte, ezek az eredmények nem valósulhattak volna meg az országban jelen lévő hatezer német vállalat nélkül, amelyek összesen 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Megjegyezte: a német üzletemberek alkotják a magyar gazdaság legnagyobb létszámú és legjelentősebb befektetésekkel rendelkező, a legtöbb magyart foglalkoztató külföldi befektetői közösségét.

Szijjártó Péter a német nagyvállalatoknak rendezett fórumon kifejtette: úgy tűnik, a világ változásai egyre gyorsabbak lesznek, 2015 az új kihívások éve lesz. A magyar gazdaság nyitott, ami azt jelenti, hogy sikere nagy mértékben függ az exporttól és a befektetőktől. Ezért még több befektetés vonzása a cél, és elsősorban a már itt működő vállalatokat igyekeznek meggyőzni, hogy még több beruházást valósítsanak meg Magyarországon - mutatott rá.

A miniszter úgy látja, a német vállalatokkal folytatott eddigi együttműködésben "több a pozitívum, mint az esetleges hiányosság".
Végül arra is kitért, hogy a magyar-német kereskedelmi adatok szerint 2014-ben minden idők legmagasabb értékét érheti el a Németországba irányuló magyar export.