Szijjártó: Erről döntöttek a külügyminiszterek Brüsszelben

Az ukrán helyzet drámai romlásáról és az arra adandó uniós válaszlépésekről tárgyaltak az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei csütörtökön Brüsszelben.

Három döntés született csütörtökön, valamennyi alapját az a konszenzus adja, hogy az ukrajnai konfliktus kizárólag tárgyalásos úton, a minszki megállapodások mindenki által történő tiszteletben tartásával lehet megoldani – mondta Szijjártó Péter az M1 Ma reggel című pénteki adásában.

A külügyi és külgazdasági miniszter kifejtette: az első döntés értelmében szeptemberig meghosszabbítják azt a beutazási tiltólistát, amelyet orosz, illetve ukrajnai természetes és jogi személyekkel szemben hoztak korábban; meghosszabbodik a vagyonbefagyasztás is. A második döntés szerint a feketelistára újabb személyek kerülnek fel, a nevekre az Európai Bizottság és a külügyi főképviselő tesz javaslatot, végső határoztat február 9-én lesz. A harmadik döntés értelmében pedig az ukrajnai események folyamatos elemzése, illetve a diplomáciai erőfeszítések támogatása mellett folytatódik a felkészülés arra az esetre, ha minőségileg új helyzet jön létre – számolt be a külgazdasági és külügyminiszter.

Ami most zajlik Ukrajnában, rendkívül negatív hatásokkal bír Ukrajnára, Oroszországra, de egész Európára is – állapította meg Szijjártó Péter. A szankciók és az arra válaszként meghozott embargós döntések azt eredményezték, hogy tavaly az első 10 hónapban az uniós országok exportja Oroszországba 14 milliárd euróval, Ukrajna felé pedig 7 milliárd euróval csökkent. A Világbank becslése szerint az előző évben 8 százalékot meghaladó gazdasági visszaesés történt Ukrajnában – hívta fel a figyelmet a magyar diplomácia vezetője. A szankciók során éppen ezért fokozatosságra van szükség, éppen az adott helyzet alakulásának megfelelően – emelte ki. Ukrajna számára olyan megoldást kell találni, hogy a szükséges strukturális reformokat végre tudja hajtani, és mind politikailag, mind gazdaságilag fenntartható szerkezetet tudjon létrehozni – mutatott rá.

Szijjártó Péter kitért arra is: a csütörtöki vita során kifejezetten magyar javaslatra került be a külügyminiszterek tanácsának döntésébe, hogy az ukrajnai reformok végrehajtása során a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani. Kárpátalján 150 ezer főt meghaladó magyar közösség él, és jelenleg két olyan törvényhozási folyamat is zajlik, amely jelentősen érinti az életüket. Az egyik a nyelvtörvény, a másik a közigazgatási reform - az az „egyértelmű elvárásunk”, hogy a külhoni magyarok ne kerüljenek rosszabb helyzetbe, mint amiben most vannak – húzta alá a külügyér.