MSZP: Nem időszerű Putyin látogatása

A szocialista Szanyi Tibor szerint nem időszerű Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatása, Orbán Viktor miniszterelnöknek le kellene mondania a találkozót.

Az európai parlamenti képviselő pénteken Budapesten sajtótájékoztatón véleményét azzal indokolta, hogy a tagállamok egységesek az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbítása ügyében, és "ezt az egységet illendő fenntartani".

Az EU ukrajnai parlamenti együttműködési bizottságának alelnöke azt mondta, kifejezetten aggályos Putyin magyarországi látogatásának időzítése.

Az európai baloldal azt várná el Orbán Viktortól - folytatta Szanyi Tibor - , hogy "ne barátkozzon látványosan Putyinnal", akinek budapesti látogatása látványos megtörése az európai egységnek. Később egy kérdésre válaszolva a szocialista politikus odáig ment el, "az európai egység gyengítése valójában egyféle politikai bűncselekmény a maga módján".

Hozzátette: nemcsak a látogatást kellene lemondani, hanem fel kellene függeszteni a paksi beruházást is, figyelve arra, hogy a további szankciók mire terjedhetnek ki. Megjegyezte, az EP korábban azt is szorgalmazta, hogy a nukleáris együttműködésre is terjesszék ki az uniós szankciókat.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s politikus beszélt arról is, hogy nem lenne meglepve, ha Angela Merkel német kancellár hétfői budapesti látogatásán arról is tárgyalna Orbán Viktorral, "hogyan kell viselkedni az orosz agresszorral szemben".