Mitt Romney nem indul a 2016-os amerikai elnökválasztáson

Romney eddig kétszer próbálkozott a Fehér Ház bevételével.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, a Republikánus Párt 2012-es elnökjelöltje pénteken bejelentette, hogy nem indul a 2016-os amerikai elnökválasztáson.

Romney közölte, hogy hosszas megfontolás után úgy döntött: az lesz a legjobb, ha lehetőséget ad a párt más vezetői számára a hivatalos elnökjelöltség elnyerésére.

Mitt Romney eddig kétszer próbálkozott a Fehér Ház bevételével. 2008-ban nem sikerült eljutnia pártja jelöltségéig, akkor a republikánusok színeiben John McCain szenátor küzdött meg a későbbi győztessel, a demokrata párti Barack Obama elnökkel.

A döntést megelőzően a politikus több munkatársa átpártolt Jeb Bush volt floridai kormányzóhoz, aki feltehetően pályázni fog a republikánus elnökjelöltségre. A legsúlyosabb veszteség Romney számára volt iowai kampánystratégája, David Kochel átállása volt.

Mitt Romney január 10-én került újra a figyelem homlokterébe, amikor a pártját támogató donorok egy szűk csoportja előtt New Yorkban meglepetésre kijelentette: fontolóra vette a harmadszori rajthoz állást. Azóta a volt elnökjelölt több beszédben érintett lehetséges kampánytémákat, valamint kapcsolatba lépett volt kampánystábjának tagjaival és támogatóival. Ám több vagyonos kampánytámogató közölte vele, hogy 2016-ban inkább Busht kívánja segíteni.

Romney visszalépése olyan, a Republikánus Párt fősodrához tartozó politikusoknak kedvez, mint Bush, valamint Chris Christie New Jersey-i kormányzó, Marco Rubio floridai szenátor és Scott Walker wisconsini kormányzó. A konzervatív áramlatból Rand Paul kentuckyi és Ted Cruz texasi szenátort, valamint Mike volt arkansas-i kormányzót szokták emlegetni a lehetséges indulók között.

A demokrata oldalon Barack Obama elnök a törvény értelmében harmadszor már nem indulhat az elnökségért. A párton belül jelenleg Hillary Clinton volt külügyminisztert tekintik legesélyesebbnek arra, hogy a demokraták elnökjelöltje legyen.

Sajtóértesülések szerint Clinton stábjában vita folyik az indulási szándék bejelentésének időzítéséről. A CNN úgy tudja, a legtöbben még mindig azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy marad az eredeti forgatókönyv, amely szerint a volt first lady tavasszal fog előállni az úgynevezett feltáró bizottság megalakításával, amit az indulás hivatalos bejelentése előtti utolsó lépésnek tekintenek.

Vannak, akik szerint a nyáron kell porondra lépni, mivel ez hosszabb ideig tartó védettséget jelentene a republikánus támadásokkal szemben, ráadásul az idő sem sürget, mert a demokrata oldalon egyelőre nem tolonganak a komolynak tekinthető kihívók. Ennek a szcenáriónak az ellenzői viszont arra mutattak rá, hogy az indulás kései bejelentése a jelölt egyfajta megkoronázásához hasonlítana, amit a Clinton-tábor szeretne elkerülni.

Az amerikai elnökök közül legutóbb a republikánus Richard Nixonnak sikerült győznie 1968-ban azt követően, hogy vereséget szenvedett a Fehér Házért folytatott küzdelemben. Nixon 1960-ban John F. Kennedyvel szemben maradt alul. Ugyancsak Nixon volt az utolsó, aki egy választási vereséget követően ismét el tudta nyerni pártjának hivatalos elnökjelöltségét.