Kijev arra kéri az ENSZ-t, nyilvánítsa Moszkvát a terrorizmus támogatójának

Ukrajna hamarosan kezdeményezni fogja az ENSZ-ben, hogy a világszervezet nyilvánítsa Oroszországot terrorizmust támogató országnak - közölte újságírókkal pénteken Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete.

Kijev az ukrán parlament e héten elfogadott határozatával egybehangzó határozattervezetet készül előterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében - közölte a diplomata.

Az ukrán parlament olyan nyilatkozatot fogadott el kedden, amelyben Oroszországot agresszor államnak, a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok donyecki, illetve luhanszki népköztársaságait pedig terrorszervezeteknek minősítette.

Szerhejev azt is mondta: "hatalmas háború" lehet a következménye, ha a délkelet-ukrajnai szeparatisták még több területet próbálnak meg ellenőrzésük alá vonni, vagy szárazföldi folyosót teremteni a Krím félszigethez, amelyet Oroszország tavaly márciusban elcsatolt Ukrajnától.

Ukrajna és a Nyugat szerint Oroszország fegyverrel és katonákkal támogatja az ukrajnai felkelőket. Moszkva tagadja ezt. Sajtótájékoztatóján az ukrán ENSZ-nagykövet azt a kérdést is felvetette, vajon mit keresnek csecsenek a Donyec-medencében. Szavai szerint Ukrajna keresztény lakossága megütközve tapasztalja, hogy Csecsenföldről érkezett oroszországi muzulmánok is részt vesznek a harcokban. "Nem tudjuk, hogy az oroszországi muzulmánok mit keresnek Ukrajnában. Az ortodox vallásért harcolnak? Vagy az orosz értékek védelmében?" - tette fel a kérdést az ukrán diplomata.

Az Unian ukrán hírügynökség Szerhejev tájékoztatója kapcsán emlékeztet arra, hogy az oroszbarát szeparatisták "Halál" zászlóaljában harcoló csecsen "önkéntesek" december elején hosszan nyilatkoztak a Reuters hírügynökség tudósítójának. A csecsenek azzal dicsekedtek, hogy mintegy háromszázan vannak Kelet-Ukrajnában, és többségükben 10-20 év harctéri tapasztalattal rendelkező harcosok, akik 70 százalékban különleges alakulatoknál szolgáltak eddig.