Így lehet visszaváltani a megyei matricákat

Február 1-je és március 15-e között válthatók vissza azok a megyei e-matricák, amelyek feleslegessé váltak az útdíjrendelet módosítása miatt. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. arra számít, hogy körülbelül 20 ezer matrica árát fogják visszaigényelni.

A visszaváltás alapja a csütörtökön megjelent, véglegesített útdíjrendelet, annak alapján dönthetik el az autósok, jogosultak-e visszaváltani az e-matricát – mondta el a Kossuth Rádiónak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője. Kibédi Varga Lajos hozzátette: az érintettek ezt elektronikusan vagy postai úton, illetve személyesen tehetik meg.
Hallgassa meg!

„Visszaváltható minden olyan, január 31-éig megváltott megyei e-matrica, amelyet csak olyan úthálózaton használtak, amely február 1.jétől újból díjmentessé vált vagy a megyei matricák területi hatályának újraértelmezése miatt vált feleslegessé” - magyarázta. Utóbbival kapcsolatban felidézte: a február 1-jétől érvényes módosítás értelmében a megyei matricák a szomszédos megye első csomópontjáig használhatók.

A szóvivő közölte: személyes ügyintézésnél azonnal, elektronikus vagy postai igénylésnél pedig pár napon belül kapják vissza pénzüket az ügyfelek.

Február elsejétől változik az útdíjrendszer


A rendeletmódosítás nyomán díjmentessé válik a dunaújvárosi és szekszárdi híd használata, az M8 autóút Pentele és az M9 autópálya Szent László hidat tartalmazó szakaszaira a továbbiakban tehát nem kell egyetlen matrica sem. Ingyenesen lesz elérhető Budapest felől a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is az M4-es mintegy 900 méteres szakaszán. Az M86-os autóút szombathelyi és az M9-es kaposvári szakaszai esetében a díjszedést a csatlakozó gyorsfogalmi kapcsolatok megépítéséig felfüggesztik.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. arra számít, hogy körülbelül 20 ezer matrica árát fogják visszaigényelni.

Fontos tudni!

Azok az autósok, akik a személyes vagy a postai ügyintézést választják, a nemzetiutdij.hu weboldalról letölthető, vagy az ügyfélszolgálati irodákban átvehető formanyomtatvány kitöltésével nyújthatják be a visszaváltási igényüket. A jogosultság visszaváltását elektronikus úton és személyesen akár a gépjármű üzembentartója, akár a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti, postai úton viszont csak az üzembentartó járhat el. Az ügyintézéshez a megváltott e-matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés - SMS, e-mail - és a gépjármű forgalmi engedélye mellett az igénylőlap kitöltése szükséges.

A visszaváltás előtt érdemes figyelembe venni, hogy az e-matrica árának visszatérítése az úthasználati jogosultság eredeti időtartamra vonatkozó megszűnésével jár. Tehát pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezhet annak az autósnak, aki az adott megyén belül díjmentessé vált szakaszon kívül más szakaszt is használt, vagy a visszaváltott e-matrica szerinti megyén belül nem csak azon a szakaszon közlekedett, amelyik a megyei e-matricák területi hatályának változása miatt február 1-jétől a szomszédos megyére érvényes e-matricával is használható.

Az átmeneti rendelkezés értelmében azok az autósok, akik 2015. január 1. és 2015. január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-áig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak.

Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában országszerte 17 helyen intézheti ügyét.

Az országszerte a megszokott nyitvatartási idővel üzemelő 17 NÚSZ ügyfélszolgálati iroda közül az M3 12-es kilométerénél található budapesti, valamint a budaörsi, székesfehérvári, szombathelyi és dunaújvárosi ügyfélszolgálati irodánál a megyei e-matricák visszaváltását mobil csoportos díjellenőrző járművek segítik.