Felpörgött a spanyol gazdaság

A tavalyi jó utolsó negyeddel 2008 óta először tudott egy év egészében is bővülést felmutatni. A növekedés motorja a személyi fogyasztás volt: a háztartások, miután évekig jóformán csak adósságukat törlesztették, vásárlásokba kezdtek, kihasználva a csökkenő árakat.

A vártnál gyorsabban bővült a múlt év utolsó negyedében a spanyol GDP, és ezzel az ország 2008 óta tavaly először tudott egy év egészében is gazdasági növekedést felmutatni. A spanyol statisztikai hivatal, az INE pénteken közzétett jelentése szerint a múlt év utolsó három hónapjában 0,7 százalékkal bővült a hazai össztermék az előző negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos növekedést regisztráltak. Az adat jobb a vártnál, a spanyol központi bank korábban csak 0,5 százalékos növekedést jelzett előre. Tavaly a spanyol gazdaság teljesítménye 1,4 százalékkal emelkedett, 2008 óta ez volt az első teljes év, mikor a GDP bővült. A múlt évben még 1,2 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék.

A növekedés motorja a személyi fogyasztás volt. A háztartások, miután évekig jóformán csak adósságukat törlesztették, vásárlásokba kezdtek, kihasználva a csökkenő árakat. Az INE becslése szerint tavaly 1,5 százalékkal esett a fogyasztói árindex, 1961 óta a legnagyobb mértékben. A fizetőképes keresletet azáltal is bővült, hogy tavaly közel félmillió új munkahely keletkezett. Az AFI pénzügyi tanácsadó cég szakértője szerint a spanyol defláció "jó defláció", mert az energiaárak esése okozza, nem pedig az, hogy a lakosság a tovább árcsökkenés reményében elhalasztja vásárlásait.

Spanyolország 2008 és 2013 között hazai össztermékének 15 százalékát vesztette el a Világbank becslése szerint, és ezzel Görögország mellett, ahol közel 30 százalék volt a veszteség, az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtotta a fejlett országok között.