Felfüggesztették tisztségéből Gyergyószentmiklós polgármesterét

A marosvásárhelyi táblabíróság felfüggesztette tisztségéből pénteken Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsít a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte a Székelyhon.ro hírportál.

Az ügyészek hétfőn őrizetbe vették a polgármestert és kezdeményezték előzetes letartóztatásba helyezését. A törvényszék ezt alapfokon elutasította, helyette 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el.

A DNA fellebbezése nyomán a táblabíróság jogerős döntése megerősítette, hogy Mezei János szabadlábon védekezhet, de a bírósági felügyelet idejére eltiltották a polgármesteri tisztség gyakorlásától.

A gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal szóvivője arról tájékoztatta a portált, hogy ideiglenesen az alpolgármester veszi át a városvezető döntési és aláírási jogkörét.

Az ügyészség honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint Mezei János 2013-ban polgármesteri minőségében egy olyan 400 négyzetméteres - a Gyilkos-tó partján álló - telek eladásáról kötött adásvételi szerződést egy céggel, amely nem volt eladható. A telek ugyanis a város apportját képezte a Budapest V. kerületével közösen létrehozott Monturist Kft.-ben.

Az ügyészség szerint a polgármester január 17-én felszólította a Monturist Kft. igazgatóját, hogy két napon belül nyújtsa be a lemondását. Állítólag azzal fenyegette meg az igazgatót, hogy - amennyiben nem mond le tisztségéről - olyan információkat hoz nyilvánosságra róla, amelyek ellehetetlenítik gyergyószentmiklósi létét. A fenyegetéssel - az ügyészség álláspontja szerint - a polgármester azt akarta elérni, hogy az igazgató álljon el a Monturist Kft. vagyonának visszaszerzését célzó jogi lépésektől.

A DNA közleménye a Monturist Kft. ügyvezetőjét, Virág Zsoltot nevezte meg feljelentőként, aki csütörtökön elismerte a feljelentés tényét, azzal egészítve ki, hogy azt cégvezetői kötelességből tette - emlékeztetett a Székelyhon.

A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak időről-időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak.