Év közepére készül el a gázátfejtő telep a fényeslitkei ipari parkban

A tervek szerint év közepére készül el a fényeslitkei ipari parkban 957 millió forintból épülő gázátfejtő telep - közölte a beruházó Alveare Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

Kovalcsik Ottó elmondta, a tíz hektáron épülő logisztikai bázison az Ukrajnából, széles nyomtávú vasúti kocsikon érkező cseppfolyós propán-bután gázt szivattyúzzák majd át az európai szabványú vagonokba és tartályautókba.

Az intermodális gázátfejtő jelenleg negyvenszázalékos készültségben van, elkészült a 2200 méter hosszú - széles és a normál nyomtávú - vágányhálózat alépítménye, és épül a normál nyomtávú szakaszon a felépítmény. Az iparvágány-hálózat készültsége hatvanszázalékos, nemsokára a technológia telepítése és a kiszolgáló, könnyűszerkezetes épületek építése is elkezdődhet.

Az évi 250 ezer tonna átrakó-kapacitású logisztikai beruházás első körben 16 embernek ad munkát, a második műszak beindításával a dolgozói létszám 25-re bővülhet - mondta Kovalcsik Ottó. Hozzátette, a gázátfejtő telep átadási határideje többször módosult, a beruházás a tervek szerint 2015 közepére készülhet el.

A 957 millió forint értékű fejlesztés csaknem negyven százalékát uniós és hazai forrásból, hatvan százalékát pedig saját erőből finanszírozza az Alveare Zrt. - ismertette a vezérigazgató.