Eddigi frekvenciáján működhet tovább a fővárosban a Mária Rádió

A fővárosban eddig használt 94,2 MHz-es hullámhosszon működhet tovább a Mária Rádió, miután ennek a szolgáltatója nyújtotta be a legjobb ajánlatot a három pályázó közül a médiatanács értékelése szerint - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében.

Emlékeztettek arra: az FM4 Rádió Kft.-n kívül a MŰSOR-HANG Műsorszolgáltató Zrt. és a Crossborder Film Kft. nyújtotta be pályázatát, de a két utóbbi ajánlat tartalmilag érvénytelennek minősült.

Közölték azt is: mindkét beérkezett ajánlat alaki érvénytelensége miatt eredménytelennek nyilvánította a testület a Barcs 102,7 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázatot.

A közleményből kiderült, hogy a Rádió Balatont 100 ezer, a Miskolc-Encs vételkörzetű Szent István Rádió 95,1-et 80 ezer forint bírsággal sújtotta a médiatanács. Előbbire azért rótták ki a szankciót, mert napi műsorideje kevesebb volt a vállalt 24 óránál, és alulteljesítette a közéleti és közszolgálati műsorokra tett vállalásait, illetve előírásokat. Utóbbi adó több ismétlést és kevesebb magyar zenét sugárzott a szerződésében rögzítettnél és a törvényben előírtnál.

A közlemény emlékeztet arra, hogy előbbi médiaszolgáltatóval szemben ötödik, utóbbi esetében harmadik alkalommal szabtak ki szankciót, és kiemeli, a kiszabott bírságok célja, hogy médiaszolgáltatókat jogkövető magatartásra ösztönözzék.

Jelezték azt is: a médiatanács döntött arról is, hogy újabb kisközösségi rádiós frekvenciákat hirdet meg, s elfogadta a kapcsolódó pályázati felhívás tervezetét is, amelyet az NMHH honlapján tesz közzé. A kisközösségi rádiós pályázati felhívás tervezete nem konkrét frekvenciaterveket sorol fel, hanem általánosan biztosítja annak a lehetőségét, hogy az adott pályázó jelölje meg az adóállomás helyét bizonyos feltételek teljesülése esetén - írták. Utaltak arra: az időről időre kiírt kisközösségi pályázati felhívások célja, hogy biztosítsák a helyi, kisméretű, speciális közösségeket kiszolgáló médiapiac folyamatos sokszínűségét, a helyi közösségi, nem kereskedelmi igényekhez való igazítását, aktualizálását.

A közlemény kitért arra is, hogy idén a jelenleg működő 28 kisközösségi rádió jogosultsága közül öt jár le: a Rádió Szarvas, a székesfehérvári FeZen Rádió, a miskolci Szinva Rádió, a piliscsabai Zöld Hullám Rádió és a Kerepes Rádió szerződése. Pályázni várhatóan a végleges pályázati felhívás közzététele után, áprilisban lehet majd. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság február 23-án tartja majd meg a nyilvános közmeghallgatást a pályázati felhívás tervezetéről.