A Szabadesés című film kapta a filmkritikusok fődíját

Pálfi György Szabadesés című alkotása kapta a filmkritikusok fődíját, B. Nagy László-díjat pénteken a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) budapesti székházában tartott ünnepségen, amelyen a legjobb rendezőnek járó díjat Mundruczó Kornélnak ítélték oda Fehér Isten című filmjéért.

A legjobb színész Gálffi László, a legjobb színésznő Molnár Piroska lett az Utóélet és a Fehér Isten, illetve A nagy füzet és a Szabadesés című filmekben nyújtott alakítása révén. Az operatőrök közül Rév Marcellt díjazták a Viharsarok és a Fehér Isten fényképezéséért.

Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusok Szakosztályának elnöke felidézte, hogy ezekben a kategóriákban tavaly nem osztottak ki díjakat, mert 2013-ban csak három játékfilm készült. Idén az elmúlt két év termését vették figyelembe. A többi kategóriában a tavalyi év alkotásaiból választották ki a legjobbakat.

A legjobb animációs film díjat Bucsi Réka Symphony No. 42. című filmje kapta, amely tavaly bekerült a rövid animáció Oscar-díjára esélyes tíz produkció közé. A legjobb kisjátékfilm a Szirmai Márton rendezésében készült Expedíció, a legjobb dokumentumfilm pedig a Gerő Marcell rendezte Káin gyermekei lett. A legjobb első filmnek járó díjat a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film kapta Reisz Gábor rendezésében. Különdíjjal jutalmazták Császi Ádám Viharsarok című filmjét.

Átadták a filmkritikusok díjait


Sok évtizedes kimagasló művészi tevékenységért életműdíjjal ismerték el Banovich Tamás rendezőt, forgatókönyvírót, jelmeztervezőt. Betegsége miatt az elismerést felesége, Dénes Anna vette át.

Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a filmkritikusok díjátadója a szövetség egyik legrangosabb rendezvénye, a szakosztály már 53 éve osztja ki elismeréseit a magyar film kiválóságainak.

A díjkiosztón ismertették a Jancsó Miklós családjával a szakosztály kezdeményezésére közösen alapított, a néhai rendező nevét viselő alkotóműhely első forgatókönyv-pályázatának eredményét. Tarr Béla filmrendező emlékeztetett arra, hogy az alkotóműhely tavalyi létrehozásával a független magyar filmnek és filmeseknek kívánnak teret adni.

A műhely segíteni szeretné a filmtervek, forgatókönyvek gondozását, megvalósításukban hatékonyan működne közre magyar és külföldi források vagy partnerek felkutatásával. Kende János operatőr elmondta, hogy a pályázatra hét animációs film, 93 játékfilm, 32 kisjátékfilm, 6 dokumentumfilm és öt tévéfilm érkezett.