Világsztárok és mesterkurzusok a kismartoni Esterházy-kastélyban

Világsztárok és mesterkurzusok szerepelnek a classic.Esterházy című komolyzenei fesztivál idei programjában - jelentették be szervezők csütörtökön Kismartonban (Eisenstadt).

Az Esterházy-kastélyban áprilistól kezdődő programsorozat nemcsak a hely szelleme, a kultúrtörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű palota miatt egyedülálló, hanem a fellépő neves művészek és az alkotóműhelyben tevékenyen résztvevő fiatalok hangversenyei miatt is.

Fellép többek között a fesztiválon Marlis Petersen német koloratúrszoprán énekesnő, Isabelle Faust német hegedűművész, François Leleux francia származású oboaművész és a Cuarteto Casals spanyol vonósnégyes. Koncertet ad a Camerata Salzburg, a 18. és 19. századi muzsikát játszó Concerto Köln és a Müncheni Kamarazenekar.

A 2015-16-os évad rezidens zenekara a számos díjjal kitüntetett Schumann Quartett lesz, amely október végén mutatkozik be a kismartoni közönségnek. A muzsikusok Schumann romantikus művei mellett klasszikus és kortárs darabokat is műsorukra tűznek.

A fesztivál a hely zenei örökségéből adódóan különös figyelmet fordít Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel egykori udvari karnagyok műveire.

Andreas Richter, az Esterházy Magánalapítvány zenei intendánsa az MTI kérdésére elmondta: a fesztiválnak ez évtől fontos a műhely jellege, vagyis lehetőséget adnak fiatal művészeknek, hogy képezzék magukat.

A fiataloknak a koncertsorozat ideje alatt egyrészt Marlis Petersen mesterkurzusát lesz alkalmuk látogatni, amelyet a Joseph Haydn Konzervatóriummal együttműködve tart majd a híres énekesnő. Emellett Marlis Petersen augusztus végén Mozart, Beethoven és Haydn műveiből ad áriaestet Camillo Radicke zongora- és Florian Mayer hegedűművész közreműködésével.
Egy másik kezdeményezés az Esterházy Magánalapítvány által támogatott, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából és Németországból érkező fiatalokból verbuválódó Pannon Ifjúsági Zenekar műhelye. Az így alakult együttes első munkafázisának lezárásaként a résztvevők zenekari koncertet adnak a Haydn Teremben július végén.

A fesztivál zenei intendánsa az MTI-nek arról is beszélt: mivel a magyar zeneszeretők fontos célközönsége a fesztiválnak, terveik között szerepel, hogy a classic.Esterházy koncertsorozatot a közeljövőben Budapesten is megtartsák. Hozzátette: azon is fáradoznak, hogy a nemzetközi zenei életben is figyelemre méltóbb helyen szerepeljen a kismartoni koncertsorozat.
A szervezők idén is megtartják a borkóstolóval és gasztronómiai kínálattal összekötött séta- és a nyári piknikkoncerteket, amelyek során a kastélyban és a parkban kisebb felfedező útra invitálják a publikumot.

A szezonnyitó koncertet április 18-án adják, Haydn, Mozart és Beethoven hegedű-zongora szonátái csendülnek fel Isabelle Faust hegedű- és Alekszander Melnyikov zongoraművész tolmácsolásban. Decemberben karácsonyi gálaműsort tartanak, amelyen Ferry Janoska burgenlandi származású muzsikus lép fel.

A classic.Esterházy koncertsorozatról, a jegyekről és a programkínálatról bővebb információ a www.esterhazy.at oldalon található.