Újból változik a villamos- és gyalogosközlekedés a Széll Kálmán téren

A hétvégén rövidített útvonalon járnak a 4-es és a 6-os villamosok, hétfőtől március közepéig pedig a Széll Kálmán téren kialakított ideiglenes végállomásig közlekednek; a gyalogosközlekedés is változik a téren péntektől - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A közlemény szerint a Széll Kálmán tér felújítási munkái februártól a Margit körút mentén, a 4-es és a 6-os villamos végállomásánál is megkezdődnek. Emiatt a hétvégén a 18-as villamos jelenleg használaton kívüli végállomása helyén, a tér Vérmező utcai oldalán kialakítják a 4-es és a 6-os villamos ideiglenes végállomását. Továbbá a hétvégén a máskor kéthetente kedden éjszaka végzett pálya- és felsővezeték-karbantartási munkákat is elvégzik a nagykörúti villamosvonalon.

Emiatt szombat és hétfő hajnalban 0 és 4 óra között a nagykörúti villamosok helyett a teljes vonalon villamospótló busz közlekedik 6-os jelzéssel. Szombaton hajnali 4 órától vasárnap éjfélig a 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, dél-budai végállomásától a Széna térig közlekedik. Hétfőtől várhatóan március közepéig a 4-es és a 6-os újra teljes vonalon jár, de a megszokott Széll Kálmán téri végállomás helyett a tér Vérmező utcai oldalán, a 18-as villamos végállomásán lehet a villamosról le-, illetve arra felszállni. Az ideiglenes végállomásból a mozgáskorlátozottak nem tudnak akadálymentesen eljutni a buszvégállomáshoz, ezért a közleményben a buszjáratok Széna tér felőli megközelítését javasolták.

A tér január 19-e óta érvényes tömegközlekedési és közúti forgalmi rendje más tekintetben nem változik: a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos továbbra is az ideiglenes villamos-végállomásokhoz közlekedik.

A gyalogosközlekedés viszont szintén változik a téren: péntektől lezárják a metróépület és a mellette lévő épület közötti átjárót, így mostantól csak ezeket megkerülve lehet eljutni a térről a Margit körút felé. Szombaton és vasárnap az ideiglenes villamos-végállomás építési munkái miatt a Vérmező útról a 18-as villamos jelenleg használaton kívüli végállomása felé vezető lépcsőt is lezárják, hétfőn azonban ismét megnyitják.

Hétfőn elkezdik a bontást a 4-es és a 6-os villamos jelenlegi végállomása környezetében is, azonban a Margit körútról a Széll Kálmán tér felé vezető gyalogos-átkelőhelyek továbbra is megmaradnak. További fontos változás, hogy elkezdik bontani a Várfok utca Vérmező út felőli oldaláról a Széll Kálmán térre vezető gyalogoshidat, helyette a Várfok utcáról a Csaba utca felőli lépcsőn lehet megközelíteni a teret.