Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál

A Budai Központi Kerületi Bíróság határozata szerint törvénysértő volt az Ökotárs Alapítvány székhelyén és munkatársainál végzett tavaly szeptemberi házkutatás, mert hiányzott a kényszerintézkedés általános feltétele. A bíróság múlt pénteki határozatát az alapítvány juttatta el csütörtökön az MTI-hez.

A határozatban az áll: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya tavaly szeptember 5-én rendelt el házkutatást az Ökotárs Alapítvány székhelyén és a civil szervezet igazgatója, Móra Veronika lakásán.

Ekkor azonban hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás nem volt folyamatban - rögzíti a határozat. "Ennek folytán a kényszerintézkedés elrendelésének általános feltétele hiányzott, ezért a nyomozó hatóság határozata törvénysértő volt" - olvasható a dokumentumban.

Az Európai Parlament által közreadott képen Mora Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója azon a meghallgatáson, amelyet az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tart az emberi jogok magyarországi helyzetéről Brüsszelben 2015. január 22-én. (MTI/Európai Parlament/Arnaud Devillers)



Az alapítvány közleményében üdvözölte a bíróság döntését, ugyanakkor a szervezet aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda "egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre" Magyarországon. Azt írták: a jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg.
Hozzátették: elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében tavaly szeptember 8-án tartott házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában és a szervezet két munkatársának lakásán. Ennek során iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. A házkutatás ellen az érintettek - az alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor - panaszt tett.