Stoltenberg: a NATO szolidáris Kijevvel

A NATO továbbra is szolidáris Kijevvel, és a jövőben is kiáll Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása mellett - jelentette ki csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel folytatott találkozója alkalmából.

Az észak-atlanti szövetség továbbra is politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának - erősítette meg a norvég politikus, aggodalmát fejezve ki egyúttal amiatt, hogy az erőszak fokozódik az ország keleti részén, továbbá amiért Oroszország továbbra is támogatást nyújt a fegyveres szeparatistáknak.

A NATO-főtitkár ismételten a tűzszüneti megállapodás betartására szólított fel, s nyomatékosította, hogy a szövetség minden olyan erőfeszítést támogat, amely a válság békés, politikai megoldására irányul a minszki megállapodás alapján.

Pavlo Klimkin köszönetét fejezte ki a NATO támogatásáért, valamint arról beszélt, hogy a Mariupol elleni múlt hét végi tüzérségi támadás felelőseit a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kellene állítani. A támadást az ukrán miniszter terrorcselekménynek nevezte.