Parragh: Tovább fog bővülni a foglalkoztatás

Parragh László, az iparkamara elnöke szerint a pozitív munkaerő-piaci folyamatok tovább tartanak. Az érdek-képviseleti szervezet vezetője úgy véli, ezt indokolja a szezonalitás is, minthogy tavasszal és nyáron mindig bővül a foglalkoztatás, különösen az agráriumban és a vendéglátásban.

A reálgazdaság, az export és a belső fogyasztás növekedése a kulcsa annak, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is előrelépés valósuljon meg, és tulajdonképpen már most is minden szektorban bővül a foglalkoztatás – mondta a 180 percben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Az érdek-képviseleti szervezet vezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy elemzők szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai azt mutatják, vannak ugyan pozitív irányok, de az elsődleges munkaerőpiacon így is megtorpanás történt.

Parragh László hangoztatta, meggyőződése, hogy a pozitív folyamatok tovább tartanak, ezt indokolja a szezonalitás is, minthogy tavasszal és nyáron mindig bővül a foglalkoztatás, különösen az agráriumban és a vendéglátásban.

A közfoglalkoztatásról azt mondta, az lenne a jó, ha ebből a szegmensből a munkaerő átkerülne a reálgazdaságba. Ehhez pedig a képzésen kell változtatni, illetve javítani, kiváltképp a felnőttképzésen. Nem igaz, hogy nem lehet kitörni a közfoglalkoztatásból vagy a tartós munkanélküliség állapotából, ma is van átáramlás a reálgazdaságba. A munkához való visszavezetéshez a közfoglalkoztatás jó eszköz. Bár nyilván vannak anomáliái, de az elmúlt években bebizonyította, hogy jól működő rendszer lehet. Parragh László szerint egy közmunkást egy-két éven belül át kell vezetni a reálgazdaságba, mert később valóban kisebbé válik a munkavállaló képessége az elhelyezkedésre.

Az elméleti és gyakorlati oktatást is magában foglaló duális felsőfokú képzésről az MKIK tisztségviselője azt mondta, induló rendszerről van szó, Magyarországon korábban csak elvétve, a cégek önszorgalmából volt hasonló tanulási lehetőség, idén szeptember 1-jétől azonban ez szabályozott folyamat lesz. A piacon nagyjából nyolcszáz, cégek által jelzett álláshely van a duális képzésben részt vevők számára, és tizenkilenc felsőoktatási intézmény vállalta, hogy részt vesz a programban. Ahhoz, hogy a rendszer felépüljön, évekre van szükség – tette hozzá.
Parragh László, az ipari kamara elnöke a duális képzésről - 180 perc

A fiataloknak február 15-éig kell jelentkezniük a kiválasztott felsőoktatási intézménynél, de arról, hogy hová mennek gyakorlatra, szeptember elejéig kell dönteniük. Bár előfordulhat, hogy miután a leendő hallgató megkereste a felsőoktatási intézményt, nem lesz gyakorlati helye, ez várhatóan nem lesz általános, mert a cégek részéről nagy az érdeklődés. Az más kérdés, hogy a diákokat is érdekli ez az újfajta képzési forma – mondta Parragh László.

A felsőoktatási koncepció szerint a duális képzésben résztvevő elsőévesek aránya 2020-ra 8 százalékot kell hogy elérjen. A kamarai elnök hozzátette, a cégeknek ösztönzés, hogy pénzügyi támogatást kapnak, egyszerűbbé és hatékonyabbá válik nekik a munkaerő kiválasztása.