Nőtt a Mexikóban telelő pompás királylepkék száma

Idén 56,5 millióra nőtt a Mexikóban telelő pompás királylepkék száma, ami jelentős emelkedés az előző év negatív rekordjához - 34 millió példányhoz - képest, ám még így sem elegendő mértékű ahhoz, hogy csökkentse kipusztulásuk kockázatát - figyelmeztetnek a környezetvédők.

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat a múlt hónapban jelentette be, hogy a fekete és narancssárga színekben pompázó lepkékre (Danaus plexippus) ki kellene terjeszteni a veszélyeztetett fajok törvényének (Endangered Species Act) oltalmát tekintettel populációik drasztikus csökkenésére.

A gerinctelen állatok védelmével foglalkozó Xerces Society for Invertebrate Conservation szervezet munkatársa, Sarina Jepsen szerint a pompás királylepkék egyesült államokbeli élőhelyein tapasztalt kedvező időjárási körülmények alapján arra számítottak, hogy a mexikói kormány és a Természetvédelmi Világalap (WWF) helyi részlege által ezen a héten felbecsült 56,5 millió példánynál több lepke fog idén Észak-Amerikából Mexikóba vándorolni.

"Örömteli azt látni, hogy több van belőlük, mint tavaly télen volt. Ám az 1990-es évek közepén Mexikóba vándorolt egymilliárd példányhoz viszonyítva még mindig több mint 90 százalékos a populációcsökkenés" - mondta a szakember.

Pompás királylepke. (Fotó: AFP)

Pompás királylepke. (Fotó: AFP)



A pompás királylepkéket a szaporodásukban és a táplálkozásukban is fontos szerepet játszó selyemkórónak a mezőgazdasági területekről való kiszorítása, a gyomirtók széles körű használata, a fakitermelés, valamint a rovarok egy részének téli rezidenciájaként szolgáló kaliforniai tengerparti területeken zajló beruházások fenyegetik.

Őszi vándorlási szokásaik alapján két populációjukat különböztetik meg az Egyesült Államokban. A kontinentális választóvonaltól keletre élő lepkék 4800 kilométert repülnek Mexikóig, míg e vonaltól nyugatra - köztük Idaho államban - élő társaik, viszonylag rövidebb távot megtéve, Kalifornia felé veszik az irányt.