Kiképzőközpont létesülhet Csehországban a Gripenek pilótái számára

Egy közös pilótaképző központ létrehozása iránt Magyarország is érdeklődik.

Közép-európai kiképzőközpont létesülhet a jövőben Csehországban a svéd Jas-39 Gripen vadászgépek pilótái számára - jelentette ki Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter csütörtökön, miután svéd kollégájával, Peter Hultqvisttal tárgyalt Prágában.

Stropnicky megjegyezte: egy közös pilótaképző központ létrehozása iránt Magyarország is érdeklődik. Miután Szlovákia azt hangoztatja, hogy szintén Gripen vadászgépeket szerezne be hadserege számára, a csehországi kiképzőközpont iránt minden bizonnyal lenne érdeklődés. "Ha Szlovákia valóban megvenné a Gripeneket, lehetővé válna Csehország és Szlovákia légterének közös védelme. Ez jelenleg a szlovák kormány döntésétől függ" - vélekedett a cseh miniszter. "Nekünk (cseheknek) előnyös lenne a kiképzőközpont, megoszthatnánk tapasztalatainkat, s kihasználhatnánk az egész kiképző és gyakorló kapacitásunkat" - mutatott rá Stropnicky.

A svéd védelmi tárca vezetője elmondta: pénteken Szlovákiába utazik, s a megbeszélések egyik témáját a vadászgépek jelentik.

Stropnicky szerint a közeljövőben több európai ország - például Szlovénia, Horvátország, Ausztria - is meg kívánja újítani légvédelmét, s nem kizárt, hogy valamelyikük a Gripenek megvásárlása mellett dönt.

Jelenleg Svédország, Csehország, Magyarország, Dél-Afrikai Köztársaság és Thaiföld légiereje használ Gripen vadászgépeket.