Izraeli elnök: az ENSZ nem állítja meg a népirtásokat

Az izraeli elnök az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából az ENSZ-ben megrendezett szerdai megemlékezésen kijelentette, hogy a világszervezet mindeddig nem végezte misszióját a népirtások megakadályozásában, pedig "totális háborút" kellene vívnia azok ellen.

"A zsidók holokausztja nem az utolsó fejezet volt az ember emberrel szembeni kegyetlensége történetében" - mondta Reuven Rivlin, hozzátéve, hogy a gonoszság nem köthető semelyik valláshoz, országhoz vagy népcsoporthoz, és figyelmeztetett, hogy hiba és félrevezető az iszlámot, a judaizmust vagy a kereszténységet "a világ ellenségeinek tekinteni".

epa04591530 Reuven Rivlin, President of the State of Israel, speaks during the United Nations Memorial Ceremony to mark the International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust in the General Assembly Hall at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 28 January 2015.  EPA/JUSTIN LANE

Reuven Rivlin, izraeli elnök. EPA/JUSTIN LANE



Noha az ENSZ-et azzal a céllal alapították meg a II. világháború után, hogy akadályozza meg a népirtásokat, nem állította meg a tömegmészárlást Boszniában, Ruandában, Szudánban, Kambodzsában, Szíriában, Nigériában, és másutt sem - szögezte le. Arra biztatta a világszervezet 193 tagországát, hogy húzzák meg azt a határt, amely után egy tömeggyilkosság népirtásnak minősül, és "állapodjanak meg abban, hogy ennek a határnak az átlépése esetén kötelező beavatkozni".

Az évfordulós emléknap kedden volt, az ENSZ-ben a New Yorkot érő és kivételesen nagynak előrejelzett hóvihar miatt tartották szerdán a megemlékezést.