Illegális migráció: 40 millió forintot kaptak az önkormányzatok

40 millió forintot kapott a Belügyminisztériumtól az illegális migrációhoz kapcsolódó többletköltségek finanszírozására 6 Csongrád megyei település. A polgármesterek szerint a naponta Magyarországra érkező több száz határsértő egészségügyi és közbiztonsági kockázatokat jelent, amelyre mielőbb megoldást kell találni.

A nap 24 órájában csoportokban, gyalog érkeznek a migránsok Szerbia felől a zöld határon. Sokan kis gyermekkel, csecsemővel a kezükben jönnek.

Ásotthalmon legutóbb egy koszovói csoportot fogtak el. Az elmúlt 24 órában alig pihentek a rendőrök és polgárőrök, annyi migráns jött. Ez a több mint 100 illegális határátlépő is éjszaka érkezett. Összeterelték őket, Mórahalmon várták, hogy a szegedi határrendészeti kirendeltségre vigye őket a rendőrség. A déli határ közelében élők számára lassan elviselhetetlen terhet jelent a bevándorlók rohama.

Nógrádi Zoltán polgármester elmondta: követelik a magyar kormánytól, hogy mind politikailag találjon megoldást erre a helyzetre, mind pedig közjogi és európai uniós egyeztetések útján kikristályosított megoldásokkal is tegyenek határozott lépéseket.

Hat határhoz közeli önkormányzat most 40 millió forintot kapott a belügyminisztériumtól az illegális migrációhoz kapcsolódó többletköltségek finanszírozására. A pénzből például térfigyelő kamerákat szerelnek fel. Nemcsak azért, hogy a határsértőket lássák, hanem azért is, hogy az embercsempészeket is könnyebben el tudják fogni.

„Gyakorlatilag ellepték a mi vidékünket, hiszen ez óriási üzlet, nemcsak azok számára, akik elindulnak, és megélhetési vagy pénzügyi okokból illegális migrációról adják a fejüket, hanem az embercsempészek számára is, akik generálják, szervezik ezt az illegális migrációt” – mondta Torockai László ásotthalmi polgármester.

A Homokhátsági önkormányzatok vezetői jogszabály-változtatást sürgetnek. Szerintük külön kellene kezelni a politikai és gazdasági menekülteket, és a korábbihoz hasonlóan szankciókat kellene bevezetni azokkal szemben, akik csak a jobb megélhetés miatt jönnek az unióba.