Botka László: idén is kevesebb pénzből gazdálkodik Szeged

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kevesebb pénzből gazdálkodhat Szeged, a költségvetés várható összege 34,5 milliárd forint lesz - közölte a város szocialista polgármestere csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Botka László a Közéleti Kávéház évadnyitó rendezvényén, a szegedi városháza dísztermében mintegy kétszáz ember előtt kifejtette: a költségvetés jelentős részét az önkormányzati tulajdonban levő intézmények fenntartására fordítják. Emellett 200 millió forintot elkülönítenek járda- és útfelújításra, 400 milliót pedig szociális támogatásokra.

A legnagyobb forráskivonás a rendszerből, miként az elmúlt években is, a szociális ágazatot érinti - mutatott rá. "A szociálpolitika jelenleg kárhoztatja azokat, akik nehéz sorsúak" - fogalmazott, arra utalva, hogy megszűnik minden járandóság, egyetlen szociális ellátás marad, a települési támogatás, amelyhez azonban pénzt nem adnak.

"A város az elmúlt tizenkét évben nem vetett ki adót, és most sem tervezi" - hangsúlyozta a szocialista politikus, az MSZP választmányának elnöke. Ismertetése szerint tavaly 12 ezren kértek lakásfenntartási, közgyógyellátás- és lakbértámogatást az önkormányzattól, őket az idén is segíteni szeretnék. Ennek finanszírozására - az önkormányzati cégek támogatásnak csökkentésével - 400 millió forintos alapot hoznak létre.

A forrás meglétét igazolandó elmondta: az elmúlt évek önkormányzati cégeket érintő költéseit felülvizsgáltatták, és kiderült, éves szinten a cégek 500 millió forintot költöttek például tanácsadásra vagy kiszervezett feladatokra. A Fidesz többségű közgyűlés ugyanis megszavazta azokat - fűzte hozzá.

A legfőbb cél most az, hogy ezt a félmilliárd forintot az idén "megfogjuk" - mondta a polgármester, hozzátéve: a vizsgálat pontos eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A fejlesztésekről szólva kifejtette: továbbra is terveik között szerepel a 70 hektáros tudományos park létrehozása az épülő ELI lézerközpont mellett, a klinikapark fejlesztése, a déli Tisza-híd, valamint egy uszodát is szeretnének felépíteni. A fejlesztések cégek megjelenését, munkahelyek létrejöttét jelenthetik - jegyezte meg.

Az MSZP választmányi elnöke a választásokról elmondta: a szegediek nem hagyták, hogy a politikusok befolyásolják őket, higgadtan döntöttek. Botka László a legfontosabbnak azt nevezte, hogy nincs baloldali, vagy jobboldali Szeged, csak egy Szeged van, és a politikusoknak az a feladata, hogy a városért küzdjenek.