Afrikai aranymacska vadászatát kapták lencsevégre

A világ egyik legtünékenyebb macskafajának nappali vadászatát sikerült videóra rögzítenie egy kutatócsapatnak.

Afrikai aranymacskákat szinte alig tudnak lencsevégre kapni természetes környezetükben. Ritka, kameracsapdás feltűnéseik során rendszerint pettyes bundájukat nyalogatják, vagy pedig az ismeretlen objektíveket vizsgálgatják. A kutatóknak most viszont sikerült egy dinamikusabb jelenetet rögzíteniük: egy aranymacska ugandai vörös kolobuszmajmok csapatára csap le.

A január 27-én közzétett felvétel az első videó lehet, amely egy aranymacskát nappali vadászat közben ábrázol - írja közleményében a Panthera természetvédelmi szervezet, amely a Kibale Nemzeti Parkban kapta lencsevégre az eseményt.

David Mills, a KwaZulu-Natal Egyetem doktorandusza elmondta, már jóval többet tudnak az aranymacskákról, mint néhány éve, de magatartásukról szinte semmit. „A kibalei főemlőskutatók többször megfigyelték, hogy a majmok riadót fújnak a macskák közeledésekor, a felvételt látva, már nem is meglepő, miért” - teszi hozzá.

Ázsiai aranymacska (Fotó: AFP)

Illusztráció - Ázsiai aranymacska (Fotó: AFP)



A videót a Max Planck Intézet kutatói által kihelyezett kameracsapda rögzítette. A klip első részében egy kidőlt fatörzs korhadt anyagával táplálkozó, néhány kifejlett vörös kolobusz látszik. A támadás hirtelen, az aranymacska előugrik a bokrok közül és rövid birkózásba keveredik a leglassúbb majommal. A lassított felvételen egyértelműen kitűnik, hogy nem járt sikerrel, és miután nem tudta megkaparintani zsákmányát, gyorsan visszavonul.

Az afrikai aranymacska testméretét tekintve leginkább a vörös hiúzra emlékeztet, 5-16 kilogrammot nyomhat. A 7-12 kilogrammosra is megnövő vörös kolobuszmajom erős ellenfél lehet, és nem mindig összpontosít csak a védekezésre. A Panthera által közzétett másik videón egy csapat majom bosszant egy alváshoz készülődő aranymacskát az ugandai Kalinzu erdei rezervátumban.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió által mérsékelten fenyegetettként besorolt afrikai aranymacska Közép- és Nyugat-Afrikában őshonos. Először 2002-ben kapták lencsevégre természetes környezetében, majd alkalmanként videót is sikerül róla készíteni. Két évvel ezelőtt a Wildlife Conservation Society kapta lencsevégre egyik képviselőjét Kibaléban. Elmondásuk szerint a Calvin Klein's Obsession for Men parfümmel csalták a kameracsapdához. A kölni cibetont, a cibetmacskák (Afrikában és Ázsia bizonyos részein őshonos apró testű emlősök) illatmirigyéből származó vegyületet tartalmaz.