Új helikoptereket vesz Magyarország

Akár már két év múlva új helikopterei lehetnek a Magyar Honvédségnek, ugyanis már elkezdte a kormány a beszerzés előkészítését. Nagyjából 170 milliárd forintból lehetne 30 új gépet venni. De ezeket nem csak a katonák használnák, hanem például a légi mentők, vagy a rendőrök munkáját is segítenék.

A Honvédség Mi-8-as gépeket használ, a még szovjet időkben készült helikopter nagyon szépszerű, ma is 17 ezer darab repül belőle világszerte. De a legtöbbjük már elavult, így a Magyarország által használt gépek között van olyan, ami már majdnem 50 éves.

A honvédelmi miniszter kedden jelentette be: felmérték azokat az igényeket, amelyek alapján ki lehet írni a közbeszerzési pályázatot a magyar helikopterállomány megújítására. Hende Csaba közölte: a gépekből a Honvédség mellett a légi mentők és a rendőrség is kap majd. "A katasztrófavédelemben is nélkülözhetetlenek. Gondoljunk a dunai árvízre. Azok a szállítóhelikopterek, amelyekkel adott esetben életeket lehet menteni, adott esetben szállítási feladatok láthatók el, beleértve a homokzsákok más módón nem megoldható helyszínre fuvarozását is" – nyilatkozta Hende Csaba, honvédelmi miniszter.

A Híradónak nyilatkozó szakújságíró szerint, felújítással még évekig biztonsággal repülhetőek a szovjet gyártású gépek, de már nem korszerűek, technikájuk elavult. A magyar légierőről szakmai blogot is író Zord Gábor azt mondja, mivel katonai, mentési és katasztrófavédelmi feladatokra is használnák az új helikoptereket, két különböző típust lenne érdemes venni. "Nagyon fontos, hogy a honvédség számára beszerzésre kerülő könnyű helikopterek tűztámogatásra is alkalmasak legyenek, a legkorszerűbb normák szerint, tehát ne csak szállításra, futárfeladatokra, kiképző feladatokra, hanem fedélzeti fegyverzettel és korszerű műszerekkel legyenek felszerelve" – mondta Zord Gábor, a Magyar Nemzet szakújságírója.

A szakértő szerint szóba kerülhet amerikai gép ugyanúgy, mint egy olasz-brit gyártású típus, de az Airbus katonai gépeket gyártó cégének is van olyan helikoptere, amelyet Magyarország keres. A beszerzés kiírásáról a kormánynak kell döntenie, a szerződés aláírása után másfél-két évvel érkezhet meg az első gép.