Titokzatos merénylet miatt külön emlékeztek a holokausztra az argentínai zsidók

Az argentínai zsidószervezetek nem vettek részt kedden az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján tartott állami ünnepségen, tiltakozásul Alberto Nisman ügyész rejtélyes halála miatt.

Az évfordulón a kormány és a különböző zsidószervezetek közös rendezésében minden évben tartanak megemlékezést. Ezúttal azonban a zsidó közösség vezetői és még mintegy 500-an külön gyűltek össze még az állami ünnepség előtt abban a Buenos Aires-i kulturális központban (AMIA), amelyben 1994-ben pokolgépes merényletet követtek el egyelőre ismeretlenek, és 85 ember halálát okozták. A sebesültek száma több mint 200 volt.

Az ügyben mind a mai napig tart a nyomozás. Alberto Nisman ügyész 10 éve dolgozott a vizsgálaton. Ennek egyik fejleményeként idén január 13-án megvádolta Cristina Kirchner államfőt azzal, hogy akadályozza a merénylet feltételezett iráni felelősei utáni nyomozást. Nismant vádjával kapcsolatban 19-én meghallgatta volna a kongresszus, de előző nap holtan találták otthonában. A fejbe lőtt ügyész holtteste mellett egy fegyver és egy töltényhüvely volt.

A nyomozók először öngyilkosságot állapítottak meg, és ennek akkor hitelt adott a kormány is, de a boncolási eredmény már arról szólt, hogy az ügyészt meggyilkolták. Az elnöki hivatal ezután már egy hírszerzői konspirációs elmélettel magyarázta Nisman megölését. A jelenlegi hivatalos álláspont szerint a legjelentősebb hírszerző ügynökség, a Secretaría de Inteligencia (SI) menesztett ügynökei követték el a gyilkosságot, akik előzőleg szándékosan félrevezették az ügyészt, abba az irányba terelve őt, hogy az elnököt vádolja meg az AMIA-ügy vizsgálata során.

Az ügyészség 2006 óta követeli Teherántól nyolc iráni tisztségviselő kiadatását az AMIA-ügyben. Nisman azt állította, hogy birtokába kerültek hangfelvételek olyan telefonbeszélgetésekről, amelyek szerint Irán Argentínának előnyös kereskedelmi szerződések ígéretével elérte a Buenos Aires-i kormánynál, hogy megpróbálja akadályozni a nyomozást.

Kirchner elnök hétfőn bejelentette, hogy törvénytervezetet nyújt be a kongresszusnak az SI feloszlatásáról, és helyette egy másik ügynökség létrehozásáról.

Mario Comisarenco, az Izraeli-Argentin Szervezetek Szövetségének kincstárnoka e szervezetek szerdai megemlékezésén kijelentette: "tiszteletben tartva az áldozatok emlékét, nem ülünk egy asztalhoz azokkal, akik nem engedik nekünk megismerni az igazságot, és még kevésbé akarnak igazságot szolgáltatni."