Szerbiának egyelőre nincs megoldása a devizahiteles problémára

Szerbiának egyelőre nincs megoldása a frank felértékelődésére, illetve a devizahitelesek megmentésére, a kormány kivár, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) azt közölte: nem támogatja a svájci frankban eladósodottak problémájának elhamarkodott és gyors megoldását.

Jorgovanka Tabakovic a jegybank kormányzója az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: irreális elvárásokkal és gyors döntéssel nem lehet megoldást találni a hitelproblémákra. A svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbének eltörléséről, illetve annak következményeiről hétfőn tárgyal a szerb jegybank és a szerbiai bankok egyesülete. A banki ügyfeleket tömörítő Efektiva nevű egyesület azonban szombatra Belgrádba tüntetést szervezett.

A szerb sajtó által "frankageddonnak" nevezett árfolyamküszöb-eltörlés okozta problémára a bankkormányzó szerint több megoldás is van, azt azonban leszögezte, hogy Szerbia nem kívánja alkalmazni a magyarországi modellt, és nem követi a horvát példát sem. A svájci frank árfolyamát nem rögzítik, mert az alapjaiban rengetné meg a bankszektort.

A régióban alkalmazott modellek Szerbiában oda vezetnének, hogy a bankok kivonulnának a szerb piacról, ami nem lehet cél. E modelleket tartós megoldásként mutatták fel, de azok csupán "a valós megoldások elodázását" jelentik, és politikai körülményektől befolyásoltak - mondta Jorgovanka Tabakovic. Kijelentette: olyan modell kidolgozásán dolgoznak, amely egyszerű, hogy azt a gyakorlatban is könnyű legyen alkalmazni. A frankban eladósodottak egyelőre a bankokhoz forduljanak segítségért.

Az NBS szerdán azokra a spekulációkra is reagált, amelyek szerint a Szerbiában tevékenykedő pénzintézetek euró alapú kölcsönöket igényeltek külföldről, majd svájcifrank alapú hitelekként adták ki őket. Az NBS közleménye szerint azok a bankok, amelyek 2006 és 2008 között svájcifrank alapú hiteleket adtak, maguk is ugyanebben a valutában vették fel a hitelt külföldön.

A svájci frank árfolyamának változása miatt Szerbiában mintegy 22 ezer ember került nehéz helyzetbe, ami a régió más országaihoz képest nem sok - fogalmazott Aleksandar Vucic miniszterelnök. Azt is közölte viszont, hogy a szerb kormány csak minimális beavatkozást hajlandó alkalmazni, nem fogja például rögzíteni a frank árfolyamát. A kormány annyit tehet a frankhitelesekért, hogy tárgyal a bankokkal a törlesztési feltételek megváltoztatása érdekében - fűzte hozzá a szerb miniszterelnök.