Pénzmosás elleni csomag: nem cél a teljes lakosság ellenőrzése

Fontos a pénzmosás elleni uniós fellépés, mint ahogy az is, hogy az intézkedés ne legyen aránytalan – mondta a 180 percben Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő.

Új, pénzmosás elleni uniós csomag lehet a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáért folytatott küzdelem egyik fontos eszköze.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes politikus, az Európai Parlament néppárti képviselője szerint a bűncselekményekből származó jövedelmeket eddig mindenféle technikával jogszerűen tisztára lehetett mosni. Az uniós irányelv célja ennek a rendszernek a megszüntetése. A témában zajlott tárgyalások sikeresen lezárultak– tette hozzá.
Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő a pénzmosás elleni uniós csomagról - 180 perc

Mint ahogy az EP-képviselő elmondta, a gyakorlatban arról van szó, hogy a cégnyilvántartásokat össze lehessen kapcsolni, és minden információval el kell látni őket, hogy azonosíthatók legyenek a tényleges tulajdonosok. Így nemcsak a nyomozó hatóságok tudhatják meg utólag, hogy adott cég mögött ki áll, hanem a vállalat partnere is megismerheti ügyfele adatait.

Fontos azonban az is, hogy az intézkedés ne legyen aránytalan, hogy az adatokkal ne lehessen visszaélni. „Nem lehetséges, hogy a teljes lakosság ellenőrzése megtörténjen, 500 millió polgáré az Európai Unión belül” – tette hozzá Pelczné Gáll Ildikó.

A politikus hangoztatta, hogy nagyon nagy pénzről van szó, amely aláaknázza az Európai Unió (EU) belső piacának pénzügyi integritását – nem mellékesen óriási bevételkiesés a kormányoknak. Pelczné Gáll Ildikó szerint "pont a feketepénzek teszik versenyképtelenné az uniót".