Módosították a Budapest Box dizájnpályázat kiírását

A Fővárosi Közgyűlés szerdai budapesti ülésén módosította a Budapest Box című nyilvános építészeti dizájnpályázatot, amelynek célja a Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásár pavilonjainak megtervezése.

A Fővárosi Közgyűlés november 26-án már elfogadta a Budapest Box építészeti dizájnpályázat kiírásáról szóló javaslatot, akkor azonban nem döntöttek a bíráló bizottság tagjainak kijelöléséhez szükséges javaslatról. A pályázatot ezért ki sem írták az eredetileg tervezett határidővel, nem volt ismert ugyanis, kik lesznek a bíráló bizottság tagjai.

A most elfogadott előterjesztés szerint a bíráló bizottság elnökét a főpolgármester jelöli ki, a társelnököt és további három tagot pedig a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke nevezi meg. A közgyűlés szerdai ülésén döntött a pályázat új ütemezéséről. Az előterjesztés alapján a nyilvános pályázatra február 4-től indul a regisztráció és a pályaművek benyújtása, a beadási határidő március 30., az eredményhirdetés április végén lesz.

A kiírásban foglaltak szerint "a pályaműnek be kell mutatnia azt a pavilonrendszert, amely rugalmasan képes alkalmazkodni a különböző típusú rendezvényekhez és az árusok, vendéglátósok eltérő igényeihez is, de mégis egységes arculatként összefogja, és egyedi karakterűvé teszi a Vörösmarty téri vásárokat".

A tervben részletesen ki kell dolgozni azt az alapegységet vagy egységeket, amelyekből a pavilonrendszer felépül, továbbá be kell mutatni azok variálhatóságát, sorolhatóságát, valamint alkalmazhatóságát a téren. A kiírás összköltsége 10 millió forint, amelyből a pályázatok díjazására 7 millió forint fordítható.

A Vörösmarty téri program európai viszonylatban az öt leglátogatottabb karácsonyi vásár között szerepel, látogatószáma 300-400 ezer fő között mozog évente. A vásár színvonalának fejlesztésével a főosztály célja, hogy a Karácsonyi Vásár európai viszonylatban az első három legismertebb esemény közé kerüljön, ezzel is erősítve Budapest turisztikai célpont pozícióját.