Meghalt két izraeli katona a Hezbollah támadásában

Meghalt két izraeli katona a Hezbollah libanoni síita szervezet szerda déli támadásában, amikor páncéltörő rakétát lőttek a határ túloldalán járőröző egyik izraeli katonai konvojra - közölte az izraeli 10-es tévécsatorna szerda délután.

A hét sebesült mellett izraeli halálos áldozatai is voltak a libanoni határnál történt incidensnek, de ezt csak több óra után hozták nyilvánosságra.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Tel-Avivban már több órája a katonai főhadiszálláson tanácskozik a hadsereg vezetőivel.

Az izraeli tévé kommentátorai szerint az esti és éjszakai órák kritikusak lehetnek, ekkor dőlhet el, hogy határincidensről van-e szó csupán, vagy harmadik libanoni háborúvá szélesedik-e a konfliktus Izrael és az Irán-barát Hezbollah között.

A 2006-os második izraeli-libanoni háború óta a szerdai volt a legvéresebb összecsapás a Hezbollah és Izrael között, de az ENSZ békefenntartó egységei a tévé értesülései szerint azt az üzenetet adták át az izraeli vezetésnek, hogy a Hezbollah nem kívánja tovább növelni a feszültséget.

Az izraeli hadsereg az incidens után mintegy ötven tüzérségi lövedékkel válaszolt, a határ libanoni oldalán életét vesztette egy spanyol békefenntartó katona, a civil lakosság északabbra menekült.

A Hezbollah a támadás fedőnevének a ,,Qunetra igaz mártírjai" nevet adta, utalva a januárban szíriai területén történt és Izraelnek tulajdonított leszámolásra, amelyben a Hezbollah hat katonai vezetőjét és hat iráni fegyverest, köztük egy tábornokot öltek meg két konvojukra lőtt rakétával.

Izraelben a tévécsatornák délután óta folyamatosan híradókban tudósítanak a fejleményekről, két észak-izraeli városban, Kirját Smónában és Cfáton a város vezetői megtisztították és előkészítették a nyilvános óvóhelyeket.