Még nincs köztársasági elnökjelölt Olaszországban

Eredménytelenül zárult Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdai egyeztetése a parlamenti pártokkal az új köztársasági elnök személyéről, akiről az olasz parlament csütörtökön kezd el szavazni.

Még nincs meg az elnökjelölt, még hosszú az út a közös jelölt megtalálásáig - hangoztatta Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt elnöke a Matteo Renzivel tartott újabb találkozó után. Hozzátette, hogy az új olasz államfő személyéről való egyeztetések szerda éjszaka is folytatódnak egészen a parlamentben csütörtök délután kezdődő elnökválasztás előtti utolsó pillanatig.

A január 14-én lemondott Giorgio Napolitano volt államfő helyére minden parlamenti párt jelöltet állíthat. Matteo Renzi miniszterelnök, a kormányt vezető Demokrata Párt (PD) főtitkára az ellenzéki FI-vel és a szintén kormányerő Új Jobbközéppel (NCD) akar közös jelöltet állítani. Sajtóértesülések szerint a PD-FI-NCD közös jelöltje Giuliano Amato volt olasz kormányfő vagy Sergio Mattarella olasz alkotmánybíró lehet. Matteo Renzi azt ígérte, csütörtökön mutatja be az elnökjelöltet. A miniszterelnök korábbi stratégiája szerint a parlamenti többséget képviselő PD, FI és NCD az elnökválasztás csütörtöki és pénteki első három kétharmados fordulóján üres szavazólappal voksol. A szombaton esedékes negyedik szavazáson, amikor már elegendő lesz az egyszerű többség, a három párt a közös jelöltre szavaz. Matteo Renzi azonban nem zárta ki azt sem, hogy korábbi tervei az utolsó pillanatban módosulhatnának.

"Matteo Renzi néhány órával az elnökválasztás előtt még a sötétben tapogatózik" - hangsúlyozta az Északi Liga és a szélsőjobboldali Olasz Testvérek. A két párt Vittorio Feltri újságírót jelöli új olasz államfőnek.

A Beppe Grillo vezette ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) tíz jelöltet állított, közöttük szerepel Romano Prodi volt olasz kormányfő és Pierluigi Bersani, a PD volt főtitkárának neve is.

Az 1948 óta számított 12. olasz köztársasági elnököt a római parlament felső- és alsóházának közös ülésén választják meg, amelyen a 315 szenátoron és a 630 képviselőn túl a 6 örökös szenátor, továbbá a 20 olasz régió 58 elektora is részt vesz. A szavazás titkos és többfordulós: az 1009 szavazó csütörtökön voksol először, majd pénteken két további szavazást tartanak. Ezen az első három fordulón kétharmados többség (673 szavazat) kell az új államfő megválasztásához. A szombatra kitűzött negyedik fordulótól már elegendő az egyszerű többség (505). Giorgio Napolitanót 2006-ban a negyedik, 2013-ban a hatodik szavazáson választották meg.