Jelentősen növelné a kkv-exportot a kormány

A kormány jelentősen növelné a magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) részarányát a magyar exportban - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán egy budapesti konferencián.

Szabó László államtitkár a HVG hetilap és az Erste Bank által a kkv-k lehetséges külpiacairól szervezett rendezvényen kifejtette: a kkv-export részaránya mindössze 15-20 százalék a teljes magyar exportban, miközben Ausztriában a családi vállalkozások adják a teljes export 70-80 százalékát.

Az államtitkár szerint az országimázst illetően bőven van teendő. "Nagyon komoly negatív sajtója volt és van Magyarországnak, miközben az itt működő külföldi kereskedelmi kamarák képviselőivel beszélgetve sokkal inkább pozitív a kép" - mondta. Ki kell tudnunk törni ebből a körből, pozitívvá kell alakítani az országról alkotott képet - tette hozzá.

Szabó László elmondta: a magyarországi beruházások jelentős hányada járműipari befektetés, de ez nemcsak összeszerelő üzemeket fed. Kifejtette, ha egy külföldi befektető látja, hogy milyen jó minőségű munkát végez a magyar munkaerő, és milyen professzionális mérnöki tudást lehet e mögé helyezni, egyre több kutatás-fejlesztési projektet hoz ide, vagyis nő a magyar hozzáadott érték ezekben a befektetésekben. Az államtitkár hozzátette, a Magyarországon befektető külföldi nagyvállalatoknál tavaly négy százalékponttal, 66 százalékra nőtt a magyar beszállítók aránya.

A konferencián fölszólalt Bod Péter Ákos korábbi ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke is, és többek között arról beszélt: noha sokszor egységes tömbként beszélünk egyes országcsoportokról - például az eurózóna országairól vagy a BRICS-országokról -, valójában óriási különbségek vannak az egyes országok gazdasági teljesítményében. Az euróövezet északi és nyugati tagországainak hazai összterméke (GDP) már elérte a válság előtti utolsó teljes év (2007) szintjét, miközben a déli periféria államainak ez még nem sikerült. A BRICS országokon belül Brazíliában megtorpant a növekedés, Oroszországban visszaesés van, miközben Kína és India továbbra is jó ütemben növekszik. A külpiacokra való kilépést tervező kkv-knak ezzel is számolniuk kell, amikor exportjuk beindításáról vagy bővítéséről döntenek.