A Dal mindenki számára elérhető

Szinte szó szerint közvetíti a siketek és nagyothallók számára A Dal című élő televíziós műsort a közmédia. Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke, európai parlamenti képviselő, aki az első elődöntő feliratozását élőben nézte végig azt mondta, a szolgáltatás nem csak a fogyatékkal élők számára lehet hasznos.

Idén először az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójához kapcsolódó műsorokat már az M1 teletext oldalán is élőben lehet követni. Február végéig minden szombaton önálló stáb felel azért, hogy, ami az adásban elhangzik az szöveges formában is azonnal megjelenjen.

Kósa Ádám arról beszélt a hirado.hu-nak, hogy az MTVA kezdeményezése szinte egyedülálló az országban, mivel nem volt még ilyen típusú élő műsor, amit közel szó szerint feliratoztak volna.

Kósa szerint az elmúlt években hatalmas előrelépés történt a feliratozás vagy éppen a jelnyelvi narrációval ellátott műsorok esetében. A törvényi szabályozás évek óta garantálja, támogatja ezt a bővülő folyamatot, amely összhangban van a technológiai fejlődéssel is. Kósa Ádám úgy véli: A Dal szombati adása bizonyíték arra, hogy élő műsort is lehet feliratozni.

Kósa Ádám EP képviselő az MTVA szerkesztőségében Fotó: facebook.com/adamkosamep

Kósa Ádám EP képviselő az MTVA szerkesztőségében Fotó: facebook.com/adamkosamep



Az adás után sok pozitív reakció érkezett – mondta Kósa Ádám. Volt, aki kimondottan amiatt fejezte ki elégedettségét, hogy ezek után senki sem mondhatja, hogy élő műsort nem lehet feliratozni. Egy másik hozzászóló azt emelte ki, hogy végre nem csak New Yorkban tapasztal ilyet, hanem itthon is.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója közölte, az esélyegyenlőség megteremtése kiemelt feladat. A televíziós műsorok többségénél eddig is elérhetők voltak a feliratok, a cél azonban az, hogy minél több élő műsort akadálymentesítsen a közmédia.

A Dal

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 351 dalt neveztek, közülük az előzsűri 30-at juttatott az elődöntőkbe.

Budapest, 2015. január 25. Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer (b), Rúzsa Magdi énekesnő (b2), Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója (j2) és Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese (j), a zsűri tagjai az Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal című televíziós show-műsor első elődöntőjén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda útjai gyártóbázisán 2015. január 24-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zsűri: Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer (b), Rúzsa Magdi énekesnő (b2), Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója (j2) és Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese (j) MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



A szombaton startolt verseny első elődöntőjét a Passed nyerte. A második elődöntőt január 31-én, a harmadikat február 7-én rendezik, ezekből is hat-hat dal jut a két középdöntőbe, amely február 14-én és 21-én lesz. A Dal február 28-i döntőjébe nyolc produkció jut, a győztes képviseli Magyarországot az idei, 60. Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben.

A Dal 2015-ről minden információt megtalálnak a mediaklikk.hu/dal oldalon.