Újabb kedvezmények jönnek a gyermekétkeztetésben

Az már tavaly decemberben kiderült, hogy átalakul a gyermekétkeztetés rendszere is. Az eddiginél több pénz jut majd erre a célra, így egyre több gyerek kaphat ingyen ételt. A szülők jövedelmi viszonyai ugyanakkor számítanak majd; a jómódúaknak továbbra is fizetniük kell. A kormány ígéretei szerint 2016-től már a bölcsődés és óvodás gyerekek kétharmadára kiterjed az ingyenesség.

A legfontosabb, hogy minél több gyermek ehessen ingyen jó minőségű és megfelelő mennyiségű ételt a bölcsődékben és az óvodákban, majd később az iskolákban – hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 Az Este című hétfői adásában.

Emlékeztetett: már most is széles a biztosított kedvezményrendszer, hisz minden harmadik gyermek ingyenesen étkezik és a gyerekek több mint fele valamilyen kedvezményben részesül. A nagycsaládosok például jelenleg 50 százalékos kedvezményt kapnak, jövő év elejétől rájuk is kiterjesztik ugyanakkor a teljes ingyenességet – közölte. A kormány szeretné a gyermekvállalással járó terheket minél inkább átvállalni a családoktól, ennek megfelelően elérni, hogy az intézményekben való étkezés ne járjon pluszkiadással számukra – emelte ki.

Az államtitkár úgy vélte, ez egy „elég nagy forrást igénylő” feladat, de a hazai lehetőségen túl uniós pénzekre is lehet támaszkodni. A szükséges háttérszámításokat elvégezte a tárca, a kellő forrás – 10-20 milliárd forint közötti összeg – pedig rendelkezésre áll majd a 2016-os költségvetésben – jelentette ki.

Novák Katalin rámutatott: uniós forrásnak köszönhető az a 29 milliárd forint is, amelyből a hétvégékre és szünetekre járó ételcsomagokat finanszírozzák a 3 év alatti gyermekek és a várandós kismamák számára. Az idei nyári gyermekétkeztetésre 3 milliárd forintot költ a kormány, ami lényegesen nagyobb összeg a korábbi évekhez képest, a végső cél pedig az, hogy egyetlen gyermek se éhezhessen Magyarországon – húzta alá.