Túszejtés egy líbiai luxusszállodában

Ismeretlen fegyveresek megtámadták kedden délelőtt Tripoli legfényűzőbb luxusszállodáját: megöltek legkevesebb három biztonsági őrt és túszokat ejtettek - közölte a tripoli biztonsági szolgálat szóvivője.

Eszám an-Naasz elmondta, hogy a túszejtés a tengerparti Corinthia hotelben történt, amely igen népszerű külföldiek körében. A túszdrámának kedd koradélután még nem volt vége.

A biztonsági szolgálat egy másik, névtelenül nyilatkozó illetékese is megerősítette, hogy a támadók túszokat tejtettek, de nem részletezte, hogy kik ők és hányan vannak. Hozzátette, hogy biztonsági megfontolásból evakuáltak két szomszédos toronyházat.

A máltai tulajdonú szálloda egyik alkalmazottjának elmondása szerint a bejáratnál a biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni az öt, golyóálló mellényt viselő álarcos fegyverest, de azok behatoltak az épületbe, és az előcsarnokban vaktában lövöldözni kezdtek a szálloda személyzetére. Az illető a személyzet többi tagjával és a vendégekkel együtt az épület hátsó bejáratain át menekült ki a parkolóba, de amikor odaértek, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel száz méterre tőlük. A detonációban legkevesebb öt parkoló gépkocsi kiégett, és károk keletkeztek a szálloda homlokzati ablakaiban.

A líbiai biztonsági erők körülvették a hotelt.

A szállodában általában olasz, brit és török állampolgárok szállnak meg. A hotel a támadás idején jórészt üres volt. Ebben a szállodában száll meg általában az iszlamista milíciák által támogatott Omár al-Hászi miniszterelnök, de a történtek idején sem ő, sem a testőrei nem voltak ott. Itt üléseznek a líbiai válság rendezésével foglalkozó ENSZ-misszió tagjai is, de most ők a genfi béketárgyalásokon vannak.

2013 októberében ugyanebből a szállodából rabolták Ali Zeidan akkori miniszterelnököt, de néhány órával később szabadon engedték.

Moamer Kadhafi bukás és halála, 2011 után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz uralkodik, két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.