Nőtt a DuPont negyedéves profitja

A vártnál jobban nőtt az amerikai vegyipari vállalat profitja 2014 utolsó negyedévében, amely így megháromszorozta nyereségét éves összehasonlításban a kedden nyilvánosságra hozott eredmények alapján.

A Teflon és a Lycra anyagokat is kifejlesztő óriáscég 683 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el a tavalyi utolsó negyedévben, ami részvényenként 74 centes profitnak felel meg, meghaladva az elemzők által várt 71 centet. 2013 utolsó negyedévében 185 millió dolláros profit mellett 20 centes részvényenkénti nyeresége volt a vállalatnak.

Ezzel párhuzamosan 5,2 százalékkal csökkent az értékesítésből származó árbevétel, ami így 7,38 milliárd dollárt tett ki. A DuPont összesített bevétele 1 százalékkal, 7,92 milliárd dollárra nőtt tavaly az utolsó negyedévben. Elemzők 7,8 milliárd dollár bevételt vártak.

A 2015-ös kilátásokkal kapcsolatban a vegyipari vállalat kiemelte: az erősödő dollár várhatóan részvényenként 60 centtel csökkenti a profitot. Kedvező viszont, hogy jóval a 2020-as határidő előtt, már 2015-ben befejezi 1 milliárd dolláros költségcsökkentési programját. A vállalat azt tervezi, hogy a jobb növekedési kilátásokkal rendelkező élelmezési és mezőgazdasági termékekre helyezi a hangsúlyt.

Az 1802-ben alapított DuPontban részesedéssel rendelkező Trian befektetési alap régóta szeretné elérni, hogy a vegyipari óriásvállalat három cégre váljon szét - mezőgazdasági és élelmezési, ipari anyagok valamint vegyi anyagok gyártására, mivel így akár meg is duplázódhat a vállalat tőzsdei értéke a befektetési alap szerint. A DuPont álláspontja ezzel szemben az, hogy a kompetitív előnyök kihasználása a vállalat egyben tartása mellett szól.