Megkezdődött az esztergomi Szent Anna-templom felújítása

Megkezdődött az 1837-ben épített esztergomi Szent Anna-templom felújítása, első ütemben speciális bevonattal akadályozzák meg az épület további vizesedését - mondta el a Esztergom-budapesti főegyházmegye építésze az MTI-nek.

Sandner Zoltán közölte: a kerek alaprajzú templom külső falait öt méter magasan a téglákig megtisztítják, majd egy szárító hatású, műemléki felújításoknál alkalmazott bevonatrendszerrel látják el. A munkálatok következő szakaszában a templom kupoláját javítják ki, valamint rendbe hozzák a kupola közepén a világítóablakot, amelyen keresztül természetes fény jut az épület belsejébe. A laternát jelenleg alulról fémháló borítja, hogy felfogja a lehulló törmelékeket.

A felújítás befejező részében a belső terekre fordítanának figyelmet. A főegyházmegye építésze százmillió forintra becsülte a teljes renoválás költségét. A munkálatokat az anyagi források megszerzésének függvényében bontják szakaszokra.

A Szent Anna-templom - közismertebb nevén Kerektemplom - tervezője Packh János, aki később az esztergomi bazilika építését vezette. Az építész ezen modellezte a bazilika nagyobb méretű kupoláját.

A templom építését Rudnay Sándor hercegprímás kezdeményezte. Miután visszahelyezte az érseki székhelyet Esztergomba, úgy döntött, hogy a déli városrész hívei számára plébániatemplomot emeltet Szent Anna tiszteletére ott, ahol hazatérésekor fogadták, a budai és a komáromi út találkozásánál.