Így értékelik a kamatdöntést londoni elemzők

Londoni elemzői vélemény szerint "jó esély van" arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa utalást tesz a keddi kamatdöntő ülésről kiadandó közleményben a jövőbeni kamatcsökkentések lehetőségére.

William Jackson, a Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a 2,10 százalékos alapkamatot változatlanul hagyó döntés utáni első gyorselemzésében hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács az eddigi közleményekben a kamatcsökkentések helyett a laza monetáris politika tartós fennmaradását jelezte a piacnak.

Jackson szerint azonban most vannak okok annak feltételezésére, hogy az MNB monetáris testülete ezúttal még enyhébb alapállásra vált, mindenekelőtt az, hogy az infláció a vártnál is mélyebbre süllyedt a negatív tartományon belül.

A Capital Economics londoni elemzője szerint valószínűsíthető az is, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció az idén és 2016-ban is a jegybank 3 százalékos célja alatt marad. A szakértő szerint mindehhez járul az eurójegybank (EKB) által minap bejelentett mennyiségi enyhítési ciklus, amely felveti a térségi valuták erősödésének lehetőségét az euróval szemben.