Holokauszt korabeli hegedűket újít fel egy tel-avivi mester

A holokauszt éveiből származó hegedűket és csellókat gyűjt és újít fel egy tel-avivi hangszerkészítő mester. Amnon Weinstein az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján beszélt munkájáról a BBC-nek.

A videoriportban felidézte, hogy a hegedűt a nácik a zsidók megtévesztésére is felhasználták. "Beszámolók szerint a haláltáborokba érkező vonatokból kiszállókat olykor hegedűzene fogadta, ami megnyugtatta őket arról, hogy itt semmi rossz nem eshet meg velük. Aztán 50 méterrel arrébb ott volt a gázkamra."

Amnon Weinstein elmondta: a háború után sok zsidó utazott el az egykori koncentrációs táborokhoz, hogy segítse a túlélőket. "Az egykori auschwitzi fogolyzenekar egyik tagja eladásra kínálta fel hegedűjét, mert éhezett, szüksége volt a pénzre, és egy jó szándékú zsidó a hangszer értékének ötvenszeresét fizette ki neki. Később Izraelbe hozta a hegedűt, és nekem adta" - emlékezett vissza a gyűjteményébe tartozó egyik hangszer történetére.

Egy másik hegedű Washingtonból került hozzá, egy ortodox zsidó kereskedőn és egy hegedűkészítőn keresztül. "Először el akarták égetni a hangszert, amikor felfedezték, hogy belső oldalára az 1936-os évszám, a 'Heil Hitler' felirat és horogkereszt van felrajzolva. Azután hallottak a Violins of Hope (A remény hegedűi) projektről, és nekem ajándékozták ezt a hangszert, amely valószínűleg egy amatőr náci hegedűkészítő kezéből származik " - mondta el.

Amnon Weinstein a hangszerek helyreállításával és megszólaltatásával emléket akar állítani az áldozatoknak, akik már nem tudnak beszélni. Munkáját elsősorban családjának ajánlja.

Az auschwitzi haláltáborban másfél évig egy mintegy negyven nőt számláló fogolyzenekar működött, amelynek mindennap játszania kellett, amikor fogolytársaik elindultak, illetve visszatértek az elrendelt munkából. Vasárnap délutánonként a tábor SS-tisztjeit kellett szórakoztatniuk kedvenceikkel, Beethoven-szimfóniákkal, Puccini-áriákkal, Chopin és Strauss keringőivel.
A zenekar megalakítására Gustav Mahler cseh-osztrák zeneszerző unokahúgát, a hegedűművész Alma Rosét kényszerítették, aki korábban egy női zenekar karmestere volt. Tagja volt az együttesnek a magyar származású Violette Jacquet-Silberstein is, aki tavaly januárban hunyt el, 88 éves korában. Alma Rosét kivéve a birkenaui női zenekar mindegyik tagja túlélte a koncentrációs tábor kegyetlenségeit.
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-30980497
http://www.violinsofhopecharlotte.com/