Európa Tanács: Oroszország közvetlenül felelős a kelet-ukrajnai helyzet romlásáért

Oroszország közvetlenül felelős azért, hogy a kelet-ukrajnai helyzet kiéleződik - állapította meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK) az ukrán válsággal összefüggésben kedden elfogadott határozatában.

A szavazati joggal nem rendelkező orosz delegáció elutasította a határozatot, mondván, hogy a kelet-ukrajnai viszály Ukrajna belügye, és Oroszországnak nincs semmi köze hozzá.

Az ETPK mély aggodalmának adott hangot a donyecki és luhanszki humanitárius helyzet romlása miatt, különösképpen a menekültek és "az illegális oroszbarát fegyveres csoportok által ellenőrzött területeken élők" helyzetét illetően.

A határozat szövege szerint megállapítható az Orosz Föderáció "közvetlen részvétele" a helyzet romlásában.

A közgyűlés felszólította a feleket, hogy "teljes mértékben tartsák be és hajtsák végre" a minszki fegyverszüneti megállapodást, és tartózkodjanak az erőszaktól, különösen a civilek és a polgári infrastruktúra ellen. A testület szerint a helyzet javulásának alapvető előfeltétele Ukrajna szuverenitásának és területi egységének tiszteletben tartása.

Moszkvát külön arra sürgeti a dokumentum, hogy tartózkodjon Ukrajna destabilizálásától és az illegális fegyveres csoportok pénzelésétől és katonai támogatásától, és használja fel befolyását, hogy rávegye őket a minszki megállapodás betartására.

A határozat szövege szerint a Krím félsziget tavalyi orosz annexiója óta 524 ezren menekültek Ukrajnából Oroszországba, és további 921 ezren kényszerültek elhagyni az otthonukat és Ukrajnán belül másutt menedéket keresni. Továbbra is mintegy kétmillióan maradtak a szeparatisták által ellenőrzött területeken, ahol "bizonytalanságnak, emberijog-sértéseknek és elégtelen életfeltételeknek vannak kitéve".

Az ETPK orosz küldöttségének szavazati jogát a krími annexió miatt tavaly felfüggesztette a parlamenti közgyűlés. A szavazati jog visszaállításáról egy osztrák képviselő kezdeményezésére szerdán szavaz az ETPK.