Az évszázad vihara egyelőre késik - térd felett érő hó Bostonban

Bár mindenki az évszázad viharára számított az Egyesült Államokban, egyelőre a vártnál enyhébb az idő. Az átlagosnál azonban több csapadék esett: helyenként 60 centiméter magas, vagyis már térdig ér a hó.

Térd felett érő hóra ébredtek ma reggel a bostoniak. Itt egész éjszaka dolgoztak, hogy letakarítsák az utakat és a járdákat. A hókotrók egész éjszaka jártak, és nappal sem álltak le. A bostoniak nem estek pánikba. Volt, akit egyáltalán nem zavart a zord időjárás. Inkább korcsolyázással ütötte el az időt. „Most sokak számára megállt az élet, szerintem ez egyáltalán nem ilyen tragikus, én inkább kiélvezem” - mondta egy fiatal lány.

Az előzetes híradások már napokkal ezelőtt azt sulykolták: ez lesz minden idők legnagyobb havazása. Hat államban hirdettek szükségállapotot és a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon.

New Yorkban azonban a vártnál sokkal kevesebb volt a hó. Pedig a televíziók, rádiók napok óta másról sem beszéltek, mint a várható katasztrófahelyzetről Ezért is vezették be a hatóságok a legkomolyabb óvintézkedéseket. Olyan korlátozásokat írtak elő, amelyeket utoljára 2012-ben, a Sandy hurrikán pusztításakor: megtiltották például a közúti közlekedést. "Az intézkedés minden utat érint. Az állami, szövetségi, városi utakat is. A helyzet komoly, aki szabályt sért, azt akár 300 dollárra büntethetik" - jelentette be a kormányzó.

Ezen kívül, leállították a tömegközlekedést is. A Boradwayen pedig az összes előadást törölték a vihar idejére. Az iskolák és a legtöbb egyetem kedden zárva tartott. Az állami intézmények alkalmazottai pedig szabadnapot kaptak. A Keleti partvidéken reptereken csaknem 7000 járatot töröltek.

Massachusetben szinte mindent felvásároltak az emberek az üzletekből: elfogytak az alapvető élelmiszerek, a konzervek és a hó eltakarító eszközök is.

Az előrejelzések szerint a kemény télnek még nincs vége az Egyesült Államokban. A meteorológusok továbbra is kitartanak amellett, hogy ez az évszázad hóvihara. Szerintük szerdán is folytatódik az ítéletidő, az érintett területeken egy méternyi havat várnak.