Apró holdja van a hétfőn mellettünk elsuhant aszteroidának

A NASA közzétette a Föld mellett hétfőn elhaladt 2004 BL86 aszteroida első radarmegfigyeléseit. A szemcsés felvételeken nagyon olybá tűnik, hogy egy apró hold képében társa is van.

A  NASA goldstone-i 70 méteres Mélyűri Hálózatának antennájával gyűjtötték be a mozgóképhez alkalmazott 20 radarfelvételt, amelyen némi változatosság is kivehető domborzatában.

Az adatok alapján az aszteroida megközelítőleg 325 méter átmérőjű, apró holdja pedig 70 méteres. A Föld-közeli populációban a 200 méteres vagy nagyobb aszteroidák körülbelül 16 százaléka bináris (az aszteroida és a körötte keringő kisebb hold), vagy akár hármas rendszer (két holddal). A radarképek felbontása képpontonként 4 méter.

Az aszteroida háromszoros Föld-Hold (1,2 millió kilométer) távolságban közelítette meg bolygónkat.

2004 BL86 és apró holdja a radarfelvételeken (Fotó: NASA)

2004 BL86 és apró holdja a radarfelvételeken (Fotó: NASA)



A 2004 BL86 aszteroida röppályáját jól ismerik. A hétfői elrepülés során került hozzánk legközelebb a következő két évszázadra vetítve. Ezenkívül az 1999 AN10 2027-es érkezése előtt a legközelebb merészkedő, ilyen méretű űrvándor.

A kisbolygót 2004. január 30-án fedezték fel az új-mexikói LINEAR (Lincoln Near-Earth Asteroid Research) projekt égisze alatt.

A radar igen jó technika egy kisbolygó méretének, alakjának, forgásának, felszíni jellegzetességeinek és egyenetlenségeinek feltérképezéséhez, emellett elősegíti az orbitális pályák pontosabb kiszámítását. Távolságuk és sebességük radarmérései pedig gyakran lehetővé teszik orbitális pályájuk kikalkulálását a még távolabbi jövőre vetítve, mint radarmérések nélkül.

A NASA kiemelten fontosnak tartja a kisbolygók nyomon követését és a Föld védelmét. Ennek érdekében működteti az Egyesült Államok a Föld-közeli objektumok (NEO) felfedezését célzó legátfogóbb és legtermékenyebb programot. Az ismert NEO-k több mint 98 százalékát fedezték így fel.