2,3 százalékos magyar növekedést vár a Coface

A magyar gazdaságot csak visszafogottan érinti a svájci frank erősödése a devizaalapú hitelek árfolyamának rögzítése miatt. A párizsi székhelyű hitelbiztosító a magyar gazdasággal kapcsolatban pozitívumként emeli ki a megbízható infrastruktúrát, a képzett munkaerőt és a külföldi befektetések jelentős mértékét.

Az idén 2,3 százalékos GDP-növekedés várható Magyarországon, a magyar gazdaságot csak visszafogottan érinti a svájci frank erősödése a devizaalapú hitelek árfolyamának rögzítése miatt - állapítja meg a Coface friss elemzésében. A párizsi székhelyű hitelbiztosító a magyar gazdasággal kapcsolatban pozitívumként emeli ki a megbízható infrastruktúrát, a képzett munkaerőt és a külföldi befektetések jelentős mértékét. Rámutatnak azonban arra is, hogy a gazdasági fejlődés szempontjából kockázatot jelent a magas államadósság.

A Coface elemzői kiemelték: a svájci jegybank döntése után bekövetkező frankerősödés a hiteleken keresztül több közép-kelet-európai országot érint, köztük Magyarországot is. Szerintük azonban a frank erősödése Magyarországon csak kevésbé hat a pénzügyi folyamatokra a devizaalapú jelzáloghitelek árfolyamának rögzítése miatt. A hitelbiztosító B országkockázati kategóriában tartja Magyarországot.

A Coface elemzői a svájci gazdaságról azt írták, a svájci jegybank döntése miatt kialakult erős frank lefelé mutató kockázatokat jelent a svájci gazdaság idén várható 1,6 százalékos növekedésére nézve, és a deflációs kockázatok is erősödnek. Az erős frank több területen is negatív hatással van a svájci gazdaságra, például csökkenti az országba érkező turisták vásárlóerejét, kedvezőtlenül érinti a feldolgozóipart. A globális piacokat ellátó svájci cégek, köztük a gyógyszeripari és óragyártással foglalkozó cégek számára ugyanakkor kevésbé "veszélyes" az erős frank - emelik ki a Coface szakértői.

A Coface csoport a világ egyik vezető hitelbiztosítója, 440 ember foglalkoztat, 2013-ban 1,440 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelhetett el, a világ 97 országában van jelen, és 37 000 cég tranzakciójának biztonságosságáról gondoskodik több mint 200 országban. A Coface minden negyedévben 160 ország kockázati értékelését teszi közzé.