Zágráb csatlakozna Schengenhez, de az EU nem fogadókész

Ennek ellenére a horvátok még idén benyújtják csatlakozási kérelmüket - írja a Vecernji List napilap.

A zágrábi újság cikkében megírja: Horvátország az EU-hoz való csatlakozásának második évfordulója, azaz idén július 1-je előtt pár hónappal hivatalosan is elküldi Brüsszelnek kérelmét a schengeni övezethez való csatlakozási szándékról, de a témával foglalkozó horvát illetékesek elismerték, hogy "a párizsi terrorista merényletek után nem nekünk áll a zászló". Az EU tagállamai egyre kevésbé bíznak a schengeni határokban Románia, Bulgária és Horvátország nélkül is, ezért nehéz elképzelni, hogy bárkit is felvennének most az övezetbe - írta a lap.

"Schengen a megoldás része, nem a problémáé" - idézte a Vecernji List az EU egyik dokumentumát. Ezért a lap szerint az EU nem fogja visszaállítani a határellenőrzést a 26 tagú övezeten belül, de eleget akar tenni Franciaország és más országok követeléseinek, amelyek a terrorizmus ellen küzdve szigorúbb ellenőrzést követelnek a schengeni határokon. Az a cél, hogy az EU erősítse meg a schengeni határok ellenőrzését, beleértve a horvát-magyar és a horvát-szlovén határt is - áll a lap által idézett dokumentumban.

Az EU szerint Horvátország keleti szomszédai - Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia, amelyekkel a leghosszabb határa van - a terroristákat fegyverekkel ellátó fegyvercsempészek fő beszerzési forrásai és tranzitútvonalai közé tartoznak. Súlyos probléma továbbá, hogy Boszniában körülbelül 3 ezer potenciális terrorista tartózkodik a belső elhárítás szerint, ami arra utal, hogy az ország "a terrorizmus puskaporos hordója", és egy ilyen méretű veszély ellenőrizhetetlenné válik.

A párizsi terrorcselekmények rávilágítottak a bevándorlás problémájára. Ha Horvátország nem lesz tagja a schengeni övezetnek, a menekültáradatot továbbra is Magyarországnak kell felfognia, ugyanis a Balkán felől a "megélhetési bevándorlók" útvonala Magyarországon keresztül vezet Nyugat-Európába - írta a lap.