Útikönyv készült Azerbajdzsánról

Azerbajdzsánról jelentetett meg magyar nyelvű útikönyvet Obrusánszky Borbála Kelet-kutató, aki szerint a kaukázusi ország történeti emlékei, valamint sokszínű pihenési lehetőségei miatt méltán számíthat a magyar turisták figyelmére. A könyvet szerdán este mutatják be Budapesten.

Obrusánszky Borbála történész, orientalista és néprajzkutató az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy már 2011-ben jelent meg egy útikönyve Azerbajdzsánról a budapesti azeri nagykövetség támogatásával, azonban az ország iránti érdeklődés növekedésével nagyon gyorsan, fél éven belül el is fogyott az összes példány, ezért megérett az idő egy újabb könyv megírására.

Elmondása szerint, mióta közvetlen repülőjárat létezik Budapest és Baku között, több utazási iroda is megkereste azzal, hogy szükség lenne egy új magyar nyelvű útikönyvre, amelyet a kaukázusi országba utazóknak ajánlhatnak.

A kutató szerint Azerbajdzsán a magyarokkal közös kulturális gyökerei - egyes feltételezések szerint az ország területén egészen a 14. századig éltek a kárpát-medencei magyarság rokonai, a szavárd magyarok -, a történelmi emlékek, a természeti különlegességek, valamint a gazdag gasztronómiai hagyomány és a tengerparti üdülés lehetősége miatt is kedvelt célpont lehet a magyar turisták körében. Emellett a Budapestről könnyen elérhető Baku remek kiindulási pontot jelent a Kaukázus több más országának a beutazására is. "Azerbajdzsánban tényleg mindenki megtalálhatja a kedvére való pihenést" - mondta el a szerző, hozzátéve, hogy a turistákat a kaukázusi országban kiépített infrastruktúra és remek szolgáltatások várják.

Arra a kérdésre, hogy tudósként miért választott olyan könnyed műfajt, mint az útikönyvek írása, Obrusánszky Borbála elmondta: az ilyen jellegű könyvek segítségével sokkal könnyebben juthatnak el a más országokról, kultúrákról szóló információk az emberekhez, mint a tudományos munkák által. A szerző Azerbajdzsán előtt is írt már útikönyvet, a Mongóliát bemutató munkája 2005-ben jelent meg.

A kutatót egyébként tudományos érdeklődés is köti Azerbajdzsánhoz, rendszeres résztvevője a Baku World Science Forum elnevezésű éves tudományos konferenciának, emellett a budapesti azeri nagykövetségen is több előadást tartott már az ország történetéről és kultúrájáról.

Személyes tapasztalatairól szólva elmesélte: Azerbajdzsán muszlim ország, ahol azonban kiemelkedő tiszteletet tanúsítanak a nők irányában és mindent igyekeznek biztosítani, hogy a látogató jól érezze magát. Az országban keresztény kisebbség is található, amelynek emlékeivel, templomaival ugyanazzal a tisztelettel bánnak, mint a muzulmán örökséggel.

Az útikönyvet Obrusánszky Borbála az azeri Ceyhun Alakbarovval közösen írta, utóbbi elsősorban a történeti bevezető részt egészítette ki, emellett több helyen pontosította és gazdagította az egyes helyszínek leírását is. Az Azerbajdzsán: A Kaukázus legfényesebb csillaga című könyv a sepsiszentgyörgyi Táltos kiadó gondozásában jelent meg. A szerda este 6 órakor kezdődő könyvbemutatót az Qardaslig Magyar-Azeri Együttműködés Egyesület szervezi, az eseményen mindkét társszerző jelen lesz.