Újabb Oscar-előrejelzés

A Birdman színészgárdája kapta vasárnap a hollywoodi színészcéhtől a legjobb filmes szereposztásnak járó díjat. A produkció főszerepét alakító Michael Keaton elől azonban Eddie Redmayne, A mindenség elméletének sztárja vitte el a legjobb színész trófeáját.

A televíziós és filmszínészek céhe 21. alkalommal adta át díjait Los Angelesben. A szervezet tagjai a filmes mezőnyből a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című szatíra szereposztásának ítélték oda elismerésüket. A legjobb színésznő díját a Still Alice című Alzheimer-drámában nyújtott alakításáért Julianne Moore kapta. A mellékszereplők közül a Sráckor anyaszerepét játszó Patricia Arquette és a Whiplash zenei mentorát alakító J. K. Simmons vehetett át díjat.

Julianne Moore, Patricia Arquette és J. K. Simmons a Screen Actors Guild (SAG) díjaival bebetonozták esélyüket az Oscar-díjra. A színészek céhének ítélete ugyanis gyakran egybeesik az amerikai filmakadémia döntésével, díjaik a legrangosabbak közé tartoznak a hollywoodi díjszezonban, amely hagyományosan az Oscar-díjátadóval ér véget. Az Oscar-szavazásra jogosultak legnagyobb csoportját a színészek céhe adja.



Redmayne győzelme a vasárnapi díjátadón meglepetést keltett, sokan gondolták, hogy nagyszerű alakításával Keaton szintén kiérdemelte idén a legjobb színész díját. A brit sztár, aki Stephen Hawkingot játszotta A mindenség elmélete című életrajzi drámában azoknak ajánlotta díját, akik az elméleti fizikushoz hasonlóan szintén a ritka degeneratív idegrendszeri betegségben, amiotrófiás laterálszklerózisban szenvednek.

A színészcéh a televíziós kategóriákban az Orange Is the New Black színészeinek adta a legjobb vígjátéki szereplőgárda díját, a drámai sorozatok közül pedig a Downton Abbey csapata kapta az elismerést. Tévés szerepléséért William H. Macy (Shameless - Szégyentelenek), Uzo Aduba (Orange is the New Black), Markl Ruffalo (Igaz szívvel) és Frances McDormand (Olive Kitteridge) is díjazott lett.

Debbie Rynolds lányától, Carrie Fishertől vehette át a SAG életműdíját. A 82 esztendős színésznő az Ének az esőben mellett Az elsüllyeszthetetlen Molly Brown című filmet nevezte meg kedvenc munkájaként. Utóbbiért kapta egyetlen Oscar-jelölését 1964-ben.